Kišovito vrijeme pogodovalo je razvoju bolesti u vinogradima i voćnjacima

Svibanj je bio izrazito kišovit. Zabilježeno je čak 20 kišnih dana i agroklimatske stanice su zabilježile više od 110 litara kiše, na Kalniku i više. Bili su i dosta hladni dani, a  posljedice se već vide u voćarstvu i vinogradarstvu, dok će se neke još vidjeti kroz određeni period. 

Željkica Oštrkapa Međurečan, viša stručna savjetnica iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede kaže da je bio povoljan period za razvoj bolesti i u vinogradima i voćnjacima. 

-»Zabilježeni su uvjeti u vinogradima za primarnu infekciju uzročnikom plamenjače vinove loze. S obzirom da je sada zatoplilo, naši poljoprivrednici mogu tražiti simptome u vidu uljnih pjega na listovima tamo gdje zaštita nije bila odrađena na vrijeme. Upravo zbog izrazito vlažnog i dosta prohladnog vremena, imali smo izrazito povoljne uvjete za razvoj truleži, znači botritisa sive plijesni.

Svi ovi uvjeti pogoduju i razvoju pepelnice tako da treba raditi redovitu zaštitu. Također smo i na svim područjima u našoj županiji pronašli ličinke američkog cvrčka« – napominje Željkica Oštrkapa Međurečan.

Voćarima također daje savjete jer i kod jabuka je puno kiše optimalni uvjet za razvoj krastavosti.

-»U periodu kada smo imali u svibnju 20 kišnih dana nisu bili povoljni uvjeti za let jabučnog savijača. No, ovih zadnjih tjedan dana on je počeo intenzivno letjeti i treba pratiti njegovu brojnost pa odraditi zaštitu.  U voćnjacima treba pratiti i populaciju ostalih štetnika, osobito lisne uši na jabukama, ali i na koštičavom voću.

Moguća je i pojava kozičavosti lišća na višnji i tu treba voditi računa o karenci pripravaka koji se koriste. « – ističe viša stručna savjetnica Željkica Oštrkapa Međurečan. Poziva voćare i vinogradare da prate savjete stručnjaka i tretiraju preparatima kako je dozvoljeno, a posebno da paze na karencu kod ranijih sorti voća kao što su trešnje i višnje.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!