Na današnji dan u prošlosti – 26. lipnja

Prema srednjevjekovnoj legendi Čarobni frulaš je 1284. godine odveo djecu iz njemačkog grada Hamelina. Priča govori kako su grad Hamelin opsjedali štakori zbog čega su građani odlučili angažirati profesionalca kako bi se riješili te pošasti. Pronašli su istjerivača i pogodili se za cijenu. Stranac je zasvirao u frulu, a štakori su ga počeli slijediti po gradu da bi ih on na kraju odveo do rijeke Weser i utopio. Građani su mu odbili platiti zbog čega se Frulaš naljutio i odlučio osvetiti.

Dok su svi odrasli bili u crkvi na jutarnjoj misi Frulaš se vratio, zasvirao u frulu, a sva gradska djeca, njih 130, zaplesala su i počela ga slijediti. Otplesali su do neke špilje i tu im se gubi trag. Priču je građanima ispričalo jedino preživjelo dijete, koje zbog hromosti nije dostiglo povorku.

Prvi bar kod, najstarija, a do danas najraširenija i najuspješnija od AIDC tehnologija, po prvi je put skeniran s paketića Wrigleyewih žvakačih guma u supermarketu Marsh u gradu Troy u američkoj saveznoj državi Ohio. Bar kod, ili UPC (Universal Product Code), je broj pretvoren u smisleni niz tamnih linija i svijetlih međuprostora koje čitač (skener) pretvara u broj, a on je ključ za bazu podataka s ostalim podacima o proizvodu, usluzi ili lokaciji te cijeni. U standardnoj varijanti crtični je kod građen od 13 numeričkih znakova podijeljenih u 4 skupine.

Talijanski nogometaš Paolo Maldini, legenda AC Milana za koji je igrao cijelu svoju, 25 godina dugu karijeru, rekorder u nastupima Milana u talijanskoj Serie A, te sa 126 nastupa rekorder u nastupima za Azzurre kojima je 64 puta bio i kapetan, rođen je 1968. godine u Milanu.

Izvor: metro-portal
Foto: Arhiva RKZ

Pratite nas na društvenim mrežama!