Ove nedjelje u dvorani koprivničke Srednje škole punkt na kojem se građani mogu cijepiti bez prethodne najave

U prostorijama Županijske uprave danas je, nakon koordinacije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, održana konferencija za medije na kojoj  je bilo riječi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području županije te je predstavljen plan organizacije cijepljenja opće populacije u ljetnim mjesecima. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je izvijestio kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva oboljenja koronavirusom,  aktivnih slučajeva je devet, ozdravile su dvije osobe , a na bolničkom liječenju su tri osobe.

Epidemiološko  stanje je stabilno, no i dalje se moramo pridržavati mjera. S obzirom da ovog trenutka nema prevelikog interesa za cijepljenje odlučili smo  u nedjelju 27. lipnja organizirati cijepljenje od 8 do 13 sati u dvorani Srednje škole u Koprivnici za naše sugrađane koji imaju prebivalište i boravište na području županije.  Mogu doći bez najave i procijepiti se,  nadamo se da će se odazvati što veći broj ljudi, a ako bude interesa takve ćemo punktove održati u Križevcima i Đurđevcu“ pojasnio je načelnik Ljubić.

Cijepljenje će se i dalje organizirati u kontinuitetu, pa će tako biti moguće cijepiti se uz najavu kod liječnika obiteljske medicine ili u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, a kako je načelnik Ljubić kazao tijekom ljeta planirani su i punktovi za cijepljenje bez najave po danima te će od  1. srpnja biti poznati datumi i lokacije u sva tri grada. Punktovi za uzimanje uzorka ostaje raditi u Koprivnici, a zbog malog broja uzorkovanja tijekom ljeta će se ukinuti punktovi u Križevcima i Đurđevcu, no u slučaju potrebe oni će opet biti u funkciji, dodao je načelnik.

Podsjećamo i na nove mjere koje je Stožera civilne zaštite RH  koje na snagu stupaju  1. srpnja, kojima je između ostalog dozvoljeno javno okupljanje i iznad 100 osoba za što je potrebna suglasnost lokalnih stožera uz pridržavanje mjera. Imamo dosta upita vezano za organizaciju svadbenih svečanosti i ovim putem zahvaljujem organizatorima i mladencima na savjesti i brizi za svoje goste.  Sva druga okupljanja do 100 osoba mogu se organizirati sukladno propisima ZZJZ, a  od 1. srpnja s primjenom EU covid potvrda će biti lakše organizirati i nadgledati takva okupljanja“, kazao je načelnik Ljubić.

Ravnateljica županijskog Zavoda za Javno Zdravstvo Draženka Vadla kazala je kako je u županiji prvu dozu cjepiva primilo 56.501 osoba, odnosno oko 40 posto stanovnika te kako treba i dalje raditi na tome da se građani odazovu na cijepljenje kako bi jesen i zimu dočekali s kolektivnim imunitetom. Upravo zbog toga, objasnila je ravnateljica Vadla, uz velike masovne punktove uz najavu kod obiteljskih liječnika, organiziran je i dodatni punkt za cijepljenje u nedjelju 27. lipnja u dvorani koprivničke Srednje škole u vremenu od 08 do 13 sati gdje će se svi koji dođu  moći cijepiti  bez najave.

Svi koji imaju boravište ili prebivalište u našoj županiji mogu doći bez prethodne najave i bit će cijepljeni cjepivom tvrtke Pfizer. Ne znamo kakav će biti odaziv, nadamo se da će biti jako dobar, a ovim putem apeliramo na strpljenje ukoliko dođe do gužve. Pripremo pet timova koji će cijepiti i sve će biti organizirano prema najvišem standardu. Ovisno o odazivu u nedjelju, donijet ćemo plan daljnjeg cijepljenja“, istaknula je ravnateljica Vadla.

Pojasnila je kako je važno sugrađani što prije prime prvu dozu cjepiva, a druga doza se može primiti bilo gdje u Hrvatskoj.  „Naši sugrađani koji planiraju ljetovanje, drugom se dozom mogu cijepiti bilo gdje  u Hrvatskoj, u svim turističkim središtima, važno je da imaju potvrdu da su cijepljeni  i vrstu cjepiva koje su primili. Sva vrsta cjepiva su dostupna u svim ambulantama tako da tu neće biti nikakvih problema“,  kazala  ravnateljica Vadla te na kraju uputila apel svim sugrađanima.

Pozivam sve da se odluče na cijepljenje kako bi  jesen i zimu dočekali s kolektivnim imunitetom i spriječili koronavirus da se vrati kao prošle godine. U cjepivu imamo dobro i efikasno oružje s kojim se možemo boriti protiv bolesti,  samo ga trebamo primijeniti, odnosno moramo se što više procijepiti“, zaključila je na kraju konferencije ravnateljica Vadla.

Služba ureda župana

Pratite nas na društvenim mrežama!