Potpisan ugovor: 44 milijuna eura za istraživanje novih sorti sjemena koje nisu GMO

Europska investicijska banka dala je zajam francuskoj Euralis grupi kojim će se financirati istraživanje i razvoj novih sorti sjemena koje nisu GMO.

Europska investicijska banka (EIB) i Euralis Group potpisali su ugovor o zajmu u iznosu od 44 milijuna eura. Ovim će se sredstvima pokriti aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija (RDI) tvrtke Lidea (u vlasništvu Euralisa) vezanih uz kreiranje, registraciju, proizvodnju i marketing novih sorti ne-GMO sjemena za poljoprivrednu uporabu, stoji u priopćenju Europske komisije. 

Kako navode, Lidea svake godine uloži više od 34 milijuna eura u istraživanje i razvoj kako bi pružila široku paletu rješenja s visokom dodanom vrijednosti za konvencionalna i ekološka poljoprivredna gospodarstva. Nudi širok izbor sjemena kukuruza, suncokreta, žitarica, uljane repice, soje, sirka, povrća, krmnog i pokrovnog bilja. Njezinim je proizvodima zasijano 6 milijuna hektara površina u 48 zemalja.

Razni programi bit će uvedeni u Euralisove istraživačke pogone u Francuskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Španjolskoj i Poljskoj.

Ovaj će sporazum pokrenuti dodatna ulaganja u istraživanje i razvoj novih sorti sjemena koje nisu GMO. To će poljoprivrednicima u Francuskoj i širom Europe omogućiti da poboljšaju klimatsku otpornost i konkurentnost svojih usjeva, a time povećati prihode“, izjavio je europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

 (Agroklub)

Pratite nas na društvenim mrežama!