Potrebne potpore za voćarstvo i pčelarstvo

Na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica Europske unije, održanom 26. i 27. svibnja 2021. u Bruxellesu, Hrvatsku su predstavljali ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak i ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goran Lipavić, uz članove Stalnog predstavništva RH pri EU. Pri raspravama hrvatska delegacija je još jednom naglasila potrebu za očuvanjem maksimalne fleksibilnosti u okviru novog ZPP-a, založila se za pojednostavljenje pravila, male i srednje poljoprivrednike i područja s prirodnim ograničenjima te je izrazila nezadovoljstvo zbog uvođenja kategorije dezalkoholiziranih vina i dodatno zatražila potporu za sektore voćarstva i pčelarstva zbog značajnih šteta uzrokovanih mrazom na voćnjacima, pčelinjim zajednicama i medonosnom bilju, kao i dodatna sredstva za mjere PRR-a koje uključuju dobrobit životinja.

Naglašeno je nezadovoljstvo Hrvatske zbog uvođenja kategorije dezalkoholiziranih vina u okvir Uredbe o  zajedničkim organizacijama tržišta poljoprivrednih proizvoda, ističući da se time dovodi u pitanje reputacija visoko kvalitetnih europskih, a pritom i hrvatskih vina.

Ministrica Vučković podržala je inicijativu o potrebi aktivacije pomoći EU u obliku dodjele potpore pogođenim poljoprivrednim sektorima te pritom iznijela dosad prikupljene podatke o štetama u Hrvatskoj. Pored navedenih sektora dodatno je zatražila potporu za sektore voćarstva i pčelarstva zbog značajnih šteta uzrokovanih na voćnjacima, pčelinim zajednicama i medonosnom bilju. 

(Ministarstvo poljoprivrede)

Pratite nas na društvenim mrežama!