„Putovanje u Međuzemlje” – putopisno predavanje Tomice Kristića stiglo i u naš grad 

Jučer smo u prekrasnoj multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice „ Franjo Marković” uz pomoć svjetskog putnika, putopisca i avanturista i mi sami mogli doživjeti  ( barem putem priča i fotografija ) kako je i zašto Tomica Kristić odlučio iz Hrvatske krenuti – ni više ni manje – nego autostopom do Novog Zelanda. Kad smo ga upitali zašto baš Novi Zeland odgovorio je kratko i jasno : zato što je on najudaljeniji. 

Kako ni jedna životna staza  ( pa tako ni ova ) nije ravna, Tomica Kristić je na svom putu doživljavao velike uspone i padove. Ali i otkrića. Što samog sebe, što ljudi s kojima se na svom putu susretao. Uranjao je tako u različite kulturne običaje i društvene raznolikosti, pješačio po prostranstvima Himalaje, stopirao kroz nekoliko tisuća kilometara veliku pustinju na Bliskom istoku, svjedočio spiritualnim inicijacijama, živio s budističkim monasima u Indiji, spavao po policijskim postajama diljem Azije, radio kao stažist u Bollywoodu… I svoju iskustva pretočio u knjigu „ Putovanje u Međuzemlje”. Sažeti svakodnevne dogodovštine koje je doživio kroz 25 država, 3 kontinenta i 40 000 kilometara nije laka stvar, stoga je ova knjiga prvi dio nadolazeće trilogije i opisuje prvih petnaest mjeseci Tomičinog putovanja.

Mi se ljudima poput Tomice Kristića možemo diviti i ono najbitnije – upijati, stoga zahvaljujemo Gradskoj knjižnici „ Franjo Marković” i Tomici Kristiću što smo imali priliku da barem uz ovo zanimljivo putopisno predavanje budemo toliko odvažni da se osjećamo kao pravi avanturisti. A opet, s druge strane, tko zna, možda je Tomica Kristić jučer na predavanju dao onaj dodatni „ vjetar u leđa” da krenemo na neko putovanje u nepoznato.

Život je lijep, život je čudo, život je svakodnevna prilika. To ova priča i knjiga i dokazuje.

im/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!