Svećeničko ređenje Jana Jakubova u Križevcima

Na blagdan svetog apostola Jude Tadeja, u subotu 19. lipnja 2021., u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice, križevački vladika Milan Stipić rukopoložio je za svećenika Križevačke eparhije dosadašnjeg đakona Jana Jakubova. S vladikom su suslužili domaći grkokatolički svećenici te gosti o. Pimen, arhimandrit iz Slovačke, o. Jurij, župnik grkokatoličke župe iz Košičke eprahije te drniški župnik fra Damir Ćikara te drugi svećenici Križevačke eparhije. Ređenju je nazočila i ređenikova supruga Suzana Jakubova te obitelj, prijatelji i kumovi iz Slovačke. 


O. Jan Jakubov rođen  je 23. ožujka 1989. u Vranovu nad Topľom, Slovačka. Završio je tri godine studija na Grkokatoličkom teološkom fakultetu u Prešovu te istodobno i formacije u Grkokatoličkoj bogosloviji blaženog Pavla Petra Gojdiča u Prešovu. Nastavio je studij njemačkog jezika te kasnije i teologije na Katholische Universität Eichstätt – Ingolstadt u Eichstättu u formaciji u Collegium Orientale Eichstätt. Nakon godine dana je upisao nastavak teološkog studija na KBF-u u Splitu te završio 4. godinu studija teologije. Stanovao je u franjevačkom klerikatu Splitske provincije presvetoga Otkupitelja.

Zadnju godinu studija upisao je i diplomirao na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Svetu tajnu braka sklopio je sa Suzanom Jakobovm u grkokatoličkom katedralnom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Košicama 21. rujna 2019. godine, a red đakonata 15. kolovoza 2020 u Klokočovu u Slovačkoj. 


Trenutno sa suprugom stanuje u Manastiru Pokrova presvete Bogorodice u Kričkama, kao čuvar crkve i svetišta, svojevrsnog sjedišta grkakotolika u Dalmaciji. Neojerej/mladomisnik Jan je inače odličan glazbenik, violinist i pjevač – tenor izuzetne boje i vrsnosti glasa.


tekst i fotografije: o. Livio Marijan, mo. Ozren Bogdanović i o. Jan Jakubov (privatna fotografija)

Pratite nas na društvenim mrežama!