U Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” od jučer izlažu članovi KLK-a- velika raznolikost u temama

Do 11. srpnja posjetitelji imaju priliku razgledati godišnju izložbu radova članova Križevačkog likovnog kruga u prostorima Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci koja je otvorena jučer. I ove godine predstavljaju se sa svojim najnovijim radovima, a većinu njih karakterizira realistički pristup koji je i inače zastupljen u amaterskom stvaralaštvu, bilo da se radi o pejsažu, mrtvim prirodama ili nekim drugim temama.

Nakon pozdravnih riječi knjižničarke Maje Petračija, predsjednica KLK-a Marijana Šatrak kazala je da u Križevačkom likovnom krugu djeluje 50 seniora od kojih 32-je izlaže svoje radove na ovoj godišnjoj izložbi. Među članovima djeluju i 24 juniora, istakla je Marijana Šatrak te zahvalila svima koji ih prate i pomažu u održavanju izložbi i prezentiranju njihovog rada.

Zoran Homen, koji je napisao predgovor u katalogu za ovogodišnju izložbu, kazao je da je usprkos pandemiji Križevački likovni krug zadržao svoju vitalnost te podsjetio na plejadu autora kojih više nema: Vladimir Srimšek, Dragutin Orak, Ivan Nemet i drugi koji su bili aktivni i imali mnoge izložbe ne samo u Križevcima nego i po mnogim drugim gradovima u Hrvatskoj. Podsjetio je i na održavanje tečajeva za zainteresirane što je urodilo plodom tako da  je u Križevcima veliki broj ljubitelja likovne umjetnosti. 

-“Izlaganje na godišnjoj izložbi uvijek donosi i veliku raznolikost u temama, bilo da se radi o cvijeću, zimskim motivima, pejsažima ili portretu. To samo dokazuje različitost interesa pojedinih članova, ali i bogatu raznolikost i živost u prezentiranim radovima. Križevački likovni krug pokazuje stalno prisustvo na likovnoj sceni u Križevcima na likovnim kolonijama, izložbama na otvorenom, izložbi religijske tematike i slično i zadržavanje jedne dosegnute razine kvalitetnog amaterskog stvaralaštva. To se potvrđuje i na republičkim smotrama neprofesionalnog likovnog stvaralaštva koje organizira Hrvatski sabor kulture, kada neki članovi KLK-a budu nagrađeni i pohvaljeni. Zahvaljujući takvom stvaralaštvu ljudi koji se okupljaju, priređuju izložbe, razmjenjuju iskustva, potiče se kreativnost i osjećaj društvene korisnosti i osobne sreće. Zato amatersko stvaralaštvo u svim područjima, počevši od književnosti, glazbe, filma, plesa, kazališta do likovne umjetnosti ima svoj poseban status u svakom društvu pa tako i u našem. Neka i ovo naše likovno okupljanje u 2021. bude doprinos populariziranju tih vrijednosti. Pandemiji usprkos! – napominje Zoran Homen.

Izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel koji je pohvalio rad članova KLK-a i njihov doprinos likovnom stvaralaštvu te razvoju kulture u našem gradu. 

Izložba  se može razgledati sukladno radnom vremenu Knjižnice uz poštivanje svih epidemioloških mjera koje su  na snazi u tom vremenskom periodu. 

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!