U Visokom gospodarskom učilištu održano predavanje “Mirisna vrtna čarolija”

Jučer je u Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima, točnije na Ratarni, održano predavanje o ljekovitom i aromatičnom bilju, začinjeno stihovima o biljkama i uglazbljenim Odlaskom po imenu “Mirisna vrtna čarolija”. Organizatori su ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Visoko gospodarsko učilište u Križevcima.
O bilju je govorila dr. sc. Renata Erhatić. Nekoliko rima pročitale su profesorice Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec. Odlazak (glazba Arsen Dedić, stihovi Tin Ujević) pjesma u kojoj se spominje biljka kaloper su izveli Gabrijel Božić i Dunja Rebić.


Predavačica je govorila o povijesti uporabe ljekovitoga bilja, uzgoju bilja i različitim načinima njihove uporabe te je predstavila nekoliko vrsta ljekovitih biljaka koje su posjetitelji kasnije mogli vidjeti i pomirisati u vrtu Visokoga gospodarskog učilišta na Ratarni. Iznijela je zanimljiv podatak da je jedna od najpoznatijih ljekaruša 18. stoljeća, kad su se ljekaruše masovnije pisale, upravo Gradečakova ljekaruša kojoj je autor pavlinski redovnik Juraj Gradečak iz Križevaca (1723.).

Pratite nas na društvenim mrežama!