Učenici SŠ “Ivan Seljanec” predstavili svoje radove na završnoj izložbi JEA projekta

Srednja škola “Ivan Seljanec” jedna  je od petnaest strukovnih četverogodišnjih škola koja je sudjelovala u projektu Junior Engineer Academy (JEA) u Republici Hrvatskoj. 

– “Mi smo u projektu prijavili i razvili niz učila baziranih na Arduinu za fiziku i tehničku skupinu predmeta, a ovih dana traje online završna izložba radova nastalih u projektu.

Kolica na kosini prati UZV senzor i mjeri prijeđeni put te podatke učitava u Excel tako da ih poslije možemo analizirati i prikazati grafički s različitih nagiba kosine ili opterećenja kolica. Vodeni kalorimetar ima oklopljeni senzor temperature tekućine pa možemo odrediti specifični toplinski kapacitet materijala ili uspoređivati toplinska izolacijska svojstva materijala mijenjajući obloge oko kalorimetra. Podatke sa senzora također učitavamo u Excel

Exif_JPEG_420

Izradili smo jednostavan voltmetar i koristili za traženje optimalnog položaja solarnog kolektora.

Senzor temperature i vlage zraka kao svojevrstan korona alarm upozorava nas na potrebu provjetravanja ili vlaženja zraka u prostoriji.

Digitalni kantar, Arduino menzura, brojač okretaja na vjetroelektrani s okomitim vratilom samo su neke od ideja koje su se pojavile u projektu. A našli smo vremena i zabavu pa smo napravili Arduino sviralu zabavan instrument kod kojeg treba nešto znati o zvuku, zvučnim valovima, frekvencijama i razmjerima”.

U projektu su veliki doprinos radom i idejama dali nastavnici strukovnih predmeta Damir Katanović i Danijel Plavec te nastavnica matematika i fizike Sandra Kamenarić i nastavnik računalstava Zdravko Poharc. Voditelj projekta u školi je bio nastavnik Zoran Kovač.

Projekt JEA pokrenuo je Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u suradnji s Deutsche Telekom Stiftungom i Hrvatskim telekomom. Ključno obilježje programa je uspostavljanje i održavanje bliskih kontakata s tvrtkama i sveučilištima koji učenicima omogućuju rani uvid u svijet rada inženjera i kvalificiranih stručnjaka u svim područjima tehnologije i znanosti.

Program „Junior Engineer Academy“ u Njemačkoj provodi se od 2005. godine, a ovo je prvi put da je JEA mreža srednjih škola stvarana izvan Njemačke.

(SŠ “Ivan Seljanec”)

Pratite nas na društvenim mrežama!