Vozači oprez! Pazite na ježeve!

Na cesti niste sami, na cesti su i životinje! Smanjite brzinu, povećajte oprez u sumrak i noću kako bi se izbjeglo nepotrebno stradanje ježeva na cestama. Zaobiđite bespomoćne ježeve! Svaka jedinka je važna! Volite i poštujete životinje!


Upoznajte ježa!
Naša autohtona vrsta ježa je sjeverni bjeloprsi jež (Erinaceus roumanicus). Naseljava šumska i poljska staništa, a često ga možemo vidjeti u blizini ljudskih naselja, primjerice u gradskim parkovima, vrtovima i grmlju. Ovaj mali sisavac aktivan je u sumrak i noću, dok dan provodi u gnijezdu od trave i lišća. Jedini je europski sisavac tijela prekrivenog bodljama. Glavna osobitost ježeva su upravo njegove bodlje. U prosjeku živi pet godina, ali pojedini mogu dožive i preko osam godina. U potrazi za hranom, tijekom samo jedne noći može prijeći od nekoliko stotina metara, pa do 2 – 3 km, a put obično završava tamo gdje je i započeo – u gnijezdu.


Bjeloprsi jež je jedini naš kukcojed koji provodi zimu u pravom zimskom snu. Sa dolaskom jeseni i zime ježevi se nastoje što više nahraniti i dobiti na masi, jer se pripremaju za zimski san koji obično započinju u listopadu. Nakon buđenja iz hibernacije, krajem travnja, ježevi su spremni za parenje. Idealno vrijeme za parenje je razdoblje između svibnja i rujna, ali se uglavnom odvija u svibnju i lipnju. Ženke nose mlade 35 – 42 dana, a veličina legla varira od 2 do 10 mladih.


Ježevi su svejedi i poznato je da jedu razne beskralježnjake. Posebno je potrebno naglasiti da je jež u dvorištu i vrtu vrlo korisna životinja jer jede puževe, glodavce i kukce te je tako izuzetno koristan. Zato su namjerna ubijanja ili ozljeđivanja ježeva potpuno neopravdana i bez koristi.


Jež ima malo prirodnih neprijatelja. Najveću odgovornost za smrtnosti ježeva snosi čovjek. Najveći problem za ježeve predstavlja sve veći broj prometnica na kojima svake godine stradava veliki broj ježeva naročito u doba paranje ili kada mali ježići dovoljno odrastu i počinju samostalan život.
Zbog velikog broja stradavanja ježeva na našim prometnicama, uzeli smo tu vrstu kao zaštitni znak naše kampanje „Zaštita životinja od stradavanju u prometu“ kako bi skrenuli pozornost na problematiku stradavanja malih životinja na prometnicama.

Izvor: zagorje-priroda.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!