Započela je provedba državne mature

Provedba ispita državne mature u školskoj godini 2020./2021., za koju se u ljetnome roku prijavilo 31 779 pristupnika, i ove se godine zbog pandemije provodi u posebnim uvjetima, ali su, kako je priopćeno, nadležne službe na sve spremne.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović izjavio je da ni ove godine zbog pandemije situacija nije uobičajena, ali da je Centar spreman provesti maturu u takvim uvjetima.

Spremni smo na mogućnost da imamo i covid pozitivnih maturanata. Oni će polagati na jesen, ali će imati iste uvjete i mogućnost upisa na željeni studij kao i oni koji će polagati u ljetnom roku. Postoji dogovor sa sveučilištem da se povećaju upisne kvote za toliki broj učenika, kazao je.

Za učenike koji će se tijekom ispita naći u samoizolaciji, predvidjeli smo polaganje u posebnim uvjetima. Sada je nemoguće govoriti o tome koliki bi to broj učenika mogao biti, ako ih uopće bude, jer su maturanti od 21. svibnja izvan škole, kazao je Filipović i dodao kako je povoljna okolnost da svakoga dana imamo sve manje oboljelih.

Provedba ispita državne mature započela je u ponedjeljak i utorak ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina te klasičnih jezika.

Prethodno, NCVVO je izmijenio Kalendar provedbe državne mature u ljetnom roku školske godine 2020./2021. i u njemu razdvojio ispite s najvećim brojem pristupnika kao što su hrvatski jezik, matematika i engleski jezik.

Time se provedba državne mature produljila se za pet dana, odnosno umjesto četiri tjedna provodit će se pet tjedana. Prema novom Kalendaru, završetak ljetnoga roka državne mature i objava konačnih rezultata pomiče se za jedan dan. Konačni rezultati ispita bit će objavljeni 21. srpnja, javili su ranije iz NCVVO-a.

Engleski jezik na rasporedu je 2. i 7. lipnja, 8. lipnja biologija i španjolski jezik, a 9. lipnja geografija i talijanski jezik.

Politika i gospodarstvo te francuski jezik polažu se 10. lipnja, a dan kasnije informatika i psihologija.

Kemija i sociologija na rasporedu su 14. lipnja, a njemački jezik i povijest 15. lipnja.

Dan kasnije, 16. lipnja, učenici polažu fiziku i filozofiju, a 17. lipnja likovnu umjetnost, vjeronauk i etiku.

Zatim je 21. lipnja na rasporedu  pisanje testa za hrvatski jezik, kao i 23. lipnja, a eseja 24. i 25 lipnja.

Kalendar ljetnih ispita mature završava polaganjem matematike 28. i 29 lipnja, te polaganjem logike i glazbene umjetnosti 30. lipnja, objavio je t-portal..

Pratite nas na društvenim mrežama!