Zasad je izdano 15 tisuća digitalnih covid putovnica. Može se dobiti i nakon jedne doze cjepiva

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, u Saboru je govorio o covid-putovnicama .

‘Počele su se danas izdavati, svi naši građani koji imaju sustav eGrađani ili oni koji idu u poslovnice HZJZ-a mogu dobiti potvrdu. Oni koji su cijepljeni jednom dozom, ukoliko je proteklo 22 dana od tog cijepljenja također mogu dobiti tu potvrdu’, izjavio je Božinović, istaknuvši da je Hrvatska među najnaprednijim zemljama Europske unije u tom pogledu.

Uz Hrvatsku još su spremne Njemačka, Italija i Danska za izdavanje povrda.

‘Svi koji imaju te potvrde mogu ući u Republiku Hrvatsku’, istaknuo je Božinović.

Upitan gdje se može trenutno putovati s covid-putovnicom, Božinović je rekao da je Hrvatska prva koja ih je implementirala na granične prijelaze pa nije siguran gdje se zasad može putovati.

‘Nama je važno da svi oni koji imaju tu potvrdu mogu doći k nama, jer smo turistička zemlja. Važno je da se smanji zadržavanje na granicama’, rekao je Božinović.

Cijeli sustav za Europsku uniju stupit će na snagu 1. srpnja. ‘Bilo bi nam idealno da sve države imaju ista pravila kada govorimo o broju doza, da to bude jedna doza i 22 dana, ali to je suvereno pravo države da odlučuje u tim kriterijima. Ukoliko Europa pokaže jedinstvo, nadam se da će se ići prema toma, tek tada dobivamo puni smisao potvrdi. Mi smo tu liberalni u smislu jedne doze i 22 dana’, rekao je Božinović.

Na pitanje hoće li digitalnu potvrdu dobiti i oni koji se nisu cijepili cjepivima koja su odobrena u EU, Božinović je kazao da se potvrda odnosi samo odnosi na cjepiva koja su registrirana u Europskoj agenciji za lijekove.

Izvor: tportal.hr, im/radiokrizevci.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!