Capak: ‘Izgledno je da ćemo cijepiti i 3. dozom‘

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak podsjetio je kako smo cijelog prošlog tjedna imali ukupno 523 novooboljela, dok u prva tri dana ovog tjedna imamo 725.

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o broju zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, kao i nove mjere za županije koje se nalaze na obali.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak podsjetio je kako smo cijelog prošlog tjedna imali ukupno 523 novooboljela, dok u prva tri dana ovog tjedna imamo 725.

– To je za 35 posto više. Trenutno je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika, 39,8. Najviša je u Zadarskoj županiji, najniža u Istarskoj. Na ljestvici zemalja Hrvatska je na desetom mjestu, po ukupnoj stopi smrtnosti na milijun stanovnika smo na dvadesetom mjestu, rekao je Capak.

– Već 17 mjeseci komuniciramo ove teme. Poruke su slične. Sami svjedočite da smo od kraja trećeg vala upozoravali na mogućnost pojave novih sojeva, mogućnost novog javljanja zaraze i to se desilo. Delta soj je među nama. Nezahvalno je prognozirati što će se događati dalje. Cijeli svijet traži svoj način odgovora. Prolongiranje cijepljenja put je u crveno. U sigurni odlazak turista, usporavanje ekonomskih aktivnosti, financijske nepoznanice i ugrozu zdravstvenog stanja. Kome to treba? Nama kao društvu zasigurno ne. Odgovor imamo u vidu cijepljenja i pridržavanja mjera. Pridržavajući se mjera možemo suzbiti rasplamsaj epidemije. To će imati dobar učinak na sezonu, financijske tijekove, svakodnevni život. Odgovornost je na nama. Među turističkim konkurentima zemlja smo s najvećom sigurnošću. To ne mora tako ostati. Sami možemo proizvesti efekte. Virus je i dalje oko nas, opreza nikad dosta. Ne vjerujte pisanju proroka i lažnih stručnjaka o cijepljenju, vjerujmo medicini koja nas je u povijesti spasila od brojnih pogibeljnih bolesti. Rezultati su tu, preko tri i pol milijardi je cijepljenih na svijetu. Ne vjerujte teoretičarima zavjere. Učinili smo sve da odgovorimo na izazove. Proširili smo opseg cijepljenja i na neosigurane osobe, pa čak i turiste, mislim da je to sjajna poruka onima koji žele doći u RH. Osigurali smo punktove diljem zemlje, Ljekarnička komora se odazvala prijedlogu da sudjeluju u cijepljenju radimo na edukaciji. Služba za medicinu rada HZJZ na raspolaganju je svim poslodavcima. Prilagođavanje mjera je korak ka suzbijanju. Loptica je sad na građanima, svi moramo uprijeti u istom smjeru, apelirao je ministar Beroš.

Krunoslav Capak dodaje i kako je vrlo izgledno da će se stanovništvo cijepiti i trećom dozom.

– Turska i Mađarska to rade, u slučajevima kada je cijepljeno sa Sinovacom koje daje manju zaštitu, Turska tada cijepi s trećom dozom Pfizera, a jučer sam doznao da će to i Mađarska. Nitko ne zna kada ćemo mi početi s trećom dozom. Produljujemo trajanje potvrda na devet mjeseci, neke su već produžile na godinu dana. Istraživanja će dati odgovore. Vjerojatno je da će se ići na treću dozu, ali ne znamo kada. Po mišljenju epidemiologa HZJZ treća doza je vjerojatna, naročito za imunokompromitirane, rekao je Capak.

i.m/radiokrizevci.hr

Izvor: jutarnji list

Foto: hzjz

Pratite nas na društvenim mrežama!