Danas, 30. srpnja je Međunarodni dan prijateljstva

„Vjerni prijatelj je lijek života. “

Koliko je prijateljstvo važno za naše mentalno zdravlje i znamo li pružiti  podršku prijatelju koji pati?

30. srpnja obilježavamo Međunarodni dan prijateljstva koji je uspostavila Opća skupština Ujedinjenih naroda 2011. godine s idejom da prijateljstvo među zemljama, ljudima i kulturama može stvoriti uvjete za mir i graditi mostove među zajednicama.

Odnos koji ostvarujemo s našim prijateljima jedan od najvažnijih odnosa koji uspostavljamo tijekom našeg života. Ostvarivanje bliskih odnosa i povezanost s prijateljima pruža nam brojne psihološke  dobrobiti poput doživljavanja ugodnih emocija, zajedničkog provođenje vremena u različitim aktivnostima, dijeljenja misli i osjećaja te dobivanja podrške. Dobro prijateljstvo je ono u kojem su potrebe obje osobe zadovoljene i u kojemu je pružanje podrške uravnoteženo. Istraživanja su pokazala da takva prijateljstva odnosno socijalna podrška pruža osjećaj pripadnosti, predvidljivosti, svrhe i sigurnosti, zatim povećava osjećaj sreće i štiti od različitih oblika stresa te unaprjeđuje samopouzdanje, poboljšava kvalitetu života te jača naše resurse za rješavanja problema. Istraživanje Svjetske baze sreće (2010) pokazalo je da su ljudi s bliskim prijateljstvima sretniji, a utvrđeno je i da je prijateljstvo najvažniji odnos u emocionalnom životu pojedinca između kraja ranog djetinjstva i početka pune odrasle dobi. Prijatelji su nam važan izvor podrške u situacijama kada nam je teško. Oni su „prirodni“ pomagači – bliske osobe u našem okruženju koje nam mogu olakšati kada nam je teško, kada proživljavamo teške trenutke u svom životu i patimo.

Brojna istraživanja dokazuju da prijateljstvo pozitivno utječe na našu psihološku dobrobit. Prijatelji su važan izvor pozitivne socijalizacije tijekom životnog vijeka, a učinci prijateljskih odnosa na našu dobrobit proizlaze iz socijalne podrške koja smanjuje psihološki utjecaj izloženosti stresu tijekom čitavog životnog vijeka. (HZJZ)

Pratite nas na društvenim mrežama!