Danas je blagdan svete Ane

Sveta Ana je kršćanska svetica, majka Blažene Djevice Marije. Spomendan joj je u Katoličkoj Crkvi 26. srpnja.

O Joakimu i Ani u Bibliji nema spomena, no zato se njihovo ime prvi put spominje u jednom apokrifnom spisu iz 2. stoljeća. U prvih osam poglavlja toga spisa iznesene su neke pojedinosti, što se odnose na Marijino čudesno rođenje. .

 Ani se ukazao  Božji anđeo i navijestio da će dobiti dijete. Po anđelu bio je obaviješten i Joakim te pozvan da se iz pustinje vrati kući.  Ana je u velikoj starosti rodila kćerku i dala joj ime Marija.

Istočni sveti Oci u svojim su propovijedima na Marijine blagdane s mnogo ljubavi, oduševljenja i pobožnosti slavili i njezine roditelje. Štovanje se sv. Joakima na Zapadu razvilo mnogo kasnije nego na Istoku, a na Zapadu je sv. Ana daleko više popularna nego sv. Joakim. Njezinom je štovanju vrlo pridonio Ivan Trithemius svojom knjigom “Tractatus de laudibus sanctissimae Annae” (Rasprava o pohvalama presvete Ane – Mainz1494.). Štovanje sv. Ane naročito je raširena na europskom sjeveru: u EngleskojFrancuskojNjemačkoj. Bretonci su prenijeli štovanje i u Kanadu.  U Dicmu gdje se čuva moćnik (Svete Ane) Sveta Ana se posebno štuje kao suzaštitnica župe.

U Križevcima je župna crkva sv. Ane.

Wikipedia

Pratite nas na društvenim mrežama!