Danas je Svjetski dan prevencije utapanja

Ove godine po prvi puta u svijetu se 25. srpnja obilježava Svjetski dan prevencije utapanja. Generalna skupština UN-a usvojila je povijesnu rezoluciju o globalnom sprječavanju utapanja 28. travnja 2021. koja prepoznaje razmjere i utjecaj prevencije utapanja na globalnoj razini i poziva na koordinirano multidisciplinarno djelovanje kako bi se spriječilo utapanje – vodeći uzrok smrti i invaliditeta zbog ozljeda širom svijeta.
 
Utapanje je jedan od vodećih uzroka slučajne smrti širom svijeta, ali i u Europi. Svake godine u europskim vodama utapanjem umre 23.000 ljudi. To znači u prosjeku više od tri osobe svaki sat. U Hrvatskoj godišnje u prosjeku od utapanja umre 90 ljudi. Upravo utapanje vodeći je uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, odmah nakon prometnih nesreća, a jedan je i od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima u Republici Hrvatskoj.
 
Utapanje je nedovoljno prepoznato javnozdravstveno pitanje koje pogađa sve zemlje i regije, a može se spriječiti stoga je i slogan prvog Svjetskog dana prevencije utapanja – Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi trebao!
 
U povodu Svjetskog dana prevencije utapanja, Hrvatski Crveni križ kao organizacija koja jedina u zemlji educira spasioce i provodi preventivne kampanje i edukacije, želi skrenuti pozornost svima da kao društvo moramo puno više raditi na prevenciji utapanja, osobito kod najmlađih. Također, važno je skrenuti i pozornost na nužnost prisutnosti spasilaca na plažama i kupalištima koji pridonose važnom aspektu sigurnosti u turizmu.
 
Svjetski dan prevencije utapanja Hrvatski Crveni križ obilježit će u gradovima diljem Hrvatske, a središnje događanje bit će održano na malom jezeru na zagrebačkom Jarunu (promatračnica kraj restorana Lido) u nedjelju, 25.srpnja u vremenu od 11 do 13 sati. Za djecu će biti organizirana radionica Kodeks sigurnosti na vodi, a zajedno sa svojim roditeljima moći će naučiti i kako pružiti prvu pomoć kod utapanja. Spasioci Crvenoga križa izvest će vježbu spašavanja utopljenika i to onako kako zaista izgleda kad se u stvarnosti događa utapanje.
 
Pridružite nam se u nedjelju na Jarunu i zajednički djelujmo na prevenciji utapanja, poručuju iz Hrvatskog Crvenog križa. (HCK)

Pratite nas na društvenim mrežama!