EU traži da plin za grijanje poskupi 25 posto

Hrvatski građani koji se griju na plin plaćat će ga 25 posto skuplje najkasnije 2026., dokad bi se za plinsko grijanje trebala uvesti naknada za stakleničke plinove, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Taj scenarij navodi se u sklopu nedavno objavljene energetske strategije Europske komisije Fit for 55 – ubrzanog izbacivanja fosilnih goriva iz prometa i gospodarstva, ali i iz zgradarstva, koje je, što je manje poznato, jedan od najvećih pošiljatelja CO2 u atmosferu, pa samim tim i zagađivača.

Ideja Europske unije je sasvim ukinuti grijanje na plin do 2050. i u tom smjeru ide prijedlog Europske komisije, a planira se da će stupiti na snagu 2026., kaže Neven Duić s Katedre za energetska postrojenja i energetiku zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Potvrdivši da spomenuto povećanje cijene prirodnog plina zbog uvođenja obveze plaćanja emisije CO2 cilja one potrošače koji trenutačno nemaju tu obvezu, Duić dodaje da su to u ovome slučaju kućanstva koja imaju plinske bojlere.

Veliki potrošači, poput proizvođača električne energije, već su u obvezi kupovati prava na emisiju CO2 u atmosferu. To, među ostalim, znači da mali potrošači koji se, primjerice, griju na električnu energiju već plaćaju naknadu za emitiranje CO2 pa su diskriminirani u odnosu na potrošače koji je ne plaćaju jer se griju na plin’, napominje Duić.

Izračun Europske komisije o potrebi povećanja cijene prirodnog plina za 25 posto za hrvatske potrošače koji se griju na plin nalazi se u prijedlogu izmjena pravila trgovanja dozvolama za emisije ispuštanja štetnih plinova u atmosferu.

Taj je prijedlog dio dokumenta Fit for 55 i u njemu se, među ostalim, raščlanjuju cijene – izražene u eurima za zemlje eurozone i preračunate u eure za ostale članice – koje kućanstva članica Unije plaćaju za grijanje na plin. Prema tom izvoru, hrvatski građani trenutačno plaćaju grijanje pet centa po kilovatsatu, a plaćat će gotovo devet centa kada se uvede renta na stakleničke plinove na plin, donosi Jutarnji list.

imradiokrizevci.hr

Izvor: jutarnji list

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!