Ima još mjesta za upis u Srednjoj gospodarskoj školi – nema interesa za mljekare i cvjećare

Od 105 mjesta u prvi razred Srednje gospodarske škole u Križevcima u ljetnom roku upisano je 79 učenika. Četverogodišnja zanimanja su traženija. Na žalost, zbog nedovoljnog broja upisanih ukinuta su  usmjerenja za mljekara i cvjećara, o čemu kaže ravnatelj Toni Svoboda:

  • “U četverogodišnjim zanimanjima upisivali smo jedan razredni odjel veterinarskog tehničara i on je u potpunosti popunjen. U četverogodišnjem smjeru agrotehničar upisano je 18 učenika i ostala su 3 slobodna mjesta. U smjeru poljoprivredni tehničar fitofarmaceut upisali smo u ljetnom roku 16 učenika i za jesenski rok imamo još 5 slobodnih mjesta.
  • Nešto je manji bio odaziv za učenike  u trogodišnjim smjerovima. U ljetnom roku smo imali dva razredna odjela, ali u kombinaciji mehaničari poljoprivredne mehanizacije i mljekari. Na žalost, niti jedan učenik se nije prijavio za upis u zanimanje mljekar. Od strane Ministarstva odobren nam je upis mehaničara. Bilo je prijavljeno 16 mehaničara i tu je izmijenjena kvota upisa pa možemo upisivati do 20 učenika tako da za mehaničara poljoprivredne mehanizacije imamo još 4 slobodna mjesta. 
  • Na žalost, zanimanja koja su ukinuta u ljetnom roku neće biti aktivna u jesenskom, a to su smjer mljekar  i u razrednom odjelu u kombinaciji tri zanimanja poljoprivredni gospodarstvenici, cvjećari i voćar-vinogradar-vinar gdje je  bilo  samo 8 prijava za poljoprivrednog gospodarstvenika i jedna za cvjećara te dvije prijave za voćara-vinogradara-vinara.
  • Dakle, imamo još 4 mjesta u mehaničarima i 12 mjesta u poljoprivrednim gospodarstvenicima” – napominje Toni Svoboda.

Šteta je što se učenici nisu upisali za zanimanja mljekar i cvjećar jer u tim zanimanjima bi bilo perspektive. Poznato je da Srednja gospodarska škola ima dobro uređen i opremljen praktikum za mljekare i da je sir koji se ovdje radi nadaleko poznat po svojoj kvaliteti te da po završetku školovanja mnogi otvaraju mini sirane.

-“Željeli smo poticati upravo obrtnička zanimanja i mislim da su to na neki način upravo ova naša trogodišnja zanimanja u poljoprivredi. To je mogućnost da učenici nakon završetka školovanja otvore vlastiti OPG kao npr. malu siranu ili mljekaru. Jedina smo škola u Hrvatskoj koja zapravo ima te praktikume od govedarskog do mljekarskog. Učenici tu mogu vidjeti tehnologiju u proizvodnji, a kasnije i u preradi mlijeka i stvaranju mliječnih proizvoda. Svakako da je ovaj slabiji upis odraz stanja u poljoprivredi, no ja pozivam sve koji žele da se prijave na jesenski upisni rok i pridruže nam se u našoj školi” – kaže ravnatelj Srednje gospodarske škole u Križevcima Toni Svoboda.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!