Melita Miščević predsjednica je Udruge »Agata«

Udruga »Agata« Križevci, koja okuplja oboljele žene od raka dojke,jedna je od najaktivnijih udruga u Križevcima i niz godina, u dva mandata vodila ju je Nena Prosenečki. Nakon nje, za predsjednicu je izabrana Melita Miščević, a Nena Prosenečki postaje zamjenica predsjednice. I dalje nastavljaju zajedno sa ostalim članicama aktivno raditi na promoviranju zdravlja i edukaciji građana o bolestima, njihovoj prevenciji i liječenju.

– »Odradila sam dva mandata kao predsjednica, a i prije sam uvijek pomagala u radu udruge. Kad se osvrnem na početak, mogu reći da je bilo teško, no imala sam članice koje su mi puno pomagale.  Meni je bilo najviše zadovoljstvo što sam mogla pomagati novooboljelim ženama. Udruga je puno pomogla meni kada  sam oboljela i operirana, a ja sam nastavila pomagati drugima. U Institutu za tumore u Zagrebu sam operirana, stekla neka poznanstva i sve žene koje su novootkrivene, u čemu nam pomaže i naš radiolog dr. Vlahek, upućujemo odmah u Institut.  Bilo mi je uvijek drago što su žene zatim pristupile u udrugu. Nisu sve došle, ali većina ih zatim dođe u udrugu. Pomaže im se i psihološki kroz neka predavanja, ali i individualno preko naše psihologinje Sanele Štubelj. Uz to, volimo se družiti, pa je i to jedan vid psihološkog tretmana« – kaže Nena Prosenečki.

Žene na druženjima i radionicama o bolesti malo pričaju. O tome se priča samo kada nova članica dođe  da joj se pomogne i daju savjeti, a na radionicama izrađuju rukotvorine, pričaju viceve, razne dogodovštine i zapjevaju.

– »Mi koje smo to prošle imamo iskustva jer često liječnici nemaju vremena za razgovore, dok mi možemo pomoći savjetima i ohrabriti novooboljele žene. Godišnje smo imale po pet novootkrivenih oboljelih žena, a što se prije bolest otkrije veća je mogućnost izliječenja. Zato treba redovito vršiti samopregled dojke te ići redovito na kontrole« – poručuje Nena Prosenečki,

Novoizabrana predsjednica Udruge »Agata« Melita Miščević kaže da je ispunjava rad u udruzi, posebno kada se pomogne nekoj ženi, olakša provođenje tretmana bolesti i kada dođe do izliječenja.

Nastavit će provoditi svoj program rada posebno uz održavanje Dana mimoza, Dana narcisa, Dana ružičaste vrpce i to sve koliko to budu dalje dopuštale epidemiološke mjere.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!