Na koji način će EU dostići cilj klimatski neutralno gospodarstvo do 2050.?

Europska unija predstavila je detalje Zelenog plana koji donosi mnoge novosti u borbi s klimatskim promjenama. Niz prijedloga znatno će promijeniti naše živote, a među ostalim – planira se da Unija do 2030. upola smanji emisiju stakleničkih plinova. Ipak, o svim prijedlozima za spas našeg planeta tek treba pregovarati.

Oluje s grmljavinom izazvale su rijetke udare groma izravno iznad morskog leda sjeverno od zaljeva Prudhoe na Aljasci – što je fenomen koji se javlja jednom ili dva puta u desetljeću. Znanstvenici upozoravaju da će se u 49. američkoj saveznoj državi utrostručiti broj grmljavinskih oluja, poplava, klizišta i šumskih požara – nastave li se trenutačni klimatski trendovi.

Da bi izbjegla takvu budućnost, Europa od danas ima Europski zeleni plan, čiji je ključni element “Fit for 55”. Cilj mu je pogurati Europsku uniju da do 2050. postane klimatski neutralna. Do 2030. godine treba smanjiti emisiju stakleničkih plinova za najmanje 55%.

– Europa je sada prvi kontinent koji predstavlja sveobuhvatnu ahitekturu ispunjavanja naših klimatskih ambicija. Imamo cilj, ali predstavili smo i plan puta ostvarenja tog cilja. Naš paket kombinira mjere za smanjenje emisije s mjerama očuvanja prirode i mjerama očuvanja radnih mjesta, što je uz socijalnu ravnotežu u središte te transformacije, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Najambicioznija strategija za zaštitu klime u svijetu, koja bi trebala iz temelja promijeniti europsko gospodarstvo i svakodnevni život svakoga od nas.

– Ponekad ljudi kažu ‘polako, ne toliko, komplicirano je, teško’. Da – komplicirano je, da – teško je. Ali to je i obveza, jer kad bismo se odrekli svoje obveze da pomažemo čovječanstvu da živi unutar planetarnih granica, propali bismo ne samo mi nego i naša djeca i naši unuci. Ne riješimo li to, vodit će se ratovi zbog vode i hrane, rekao je povjerenik za klimu Europske komisije Frans Timmermans.

Zakonodavni paket Europske komisije za smanjenje emisije ugljikova dioksida do 2030. uključuje 13 prijedloga zakona koji se odnose na trgovanje emisijama CO2, upotrebu obnovljivih izvora energije, oporezivanja avionskog goriva te učinkovite zabrane prodaje automobila na benzinski i dizelski pogon u roku od 20 godina.

– Pa, ovaj paket ili Zeleni plan – sam po sebi – važan je korak naprijed koji nam je potreban. Ali cilj Komisije, 55% manja emisija CO2 do 2030., nije dovoljan da bi se postigli pariški klimatski ciljevi rekla je Dorothee Saar, Ekološka pomoć Njemačke.

O svim se ovim prijedlozima zakona tek treba pregovarati s državama članicama te ih mora potvrditi Europski parlament. To može trajati i sljedeće – dvije godine.

imradiokrizevci.hr

Izvor: hrt.hr

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!