Najava pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Policijska uprava koprivničko-križevačka će od  petka, 30. srpnja  do ponedjeljka, 2. kolovoza 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometaOd 1. do 28. srpnja 2021. g. Policijska uprava koprivničko-križevačka zabilježila je 52 prometne nesreće, od čega 18 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (33 posto). U prometnim nesrećama ozlijeđene su 22 osobe. Teško su ozlijeđene četiri osobe, a lakše 18 osoba. Najčešće vrste prometnih nesreća bile su sudar vozila iz suprotnih smjerova (6), sudar prilikom vožnje u slijedu (9) i slijetanje vozila sa ceste (20). Najčešći uzroci događanja prometnih nesreća bili su nepropisno pretjecanje (5), nepropisno kretanje vozilom po kolniku (6), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (8) i neprilagođena brzina (13). Mladi vozači izazvali su šest prometnih nesreća. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su pet prometnih nesreća. U nesrećama su ozlijeđena dva vozača bicikla, dva vozača mopeda i dva vozača motocikla.
 
Kako bi se smanjilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama, posebice tijekom vikenda, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 30. srpnja do ponedjeljka, 2. kolovoza 2021. godine provoditi pojačani nadzor prometa.
 
Pojačano će se nadzirati brzina kretanja vozila, upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga, poštivanje prednosti prolaska, korištenje sigurnosnog pojasa, prijevoz djece u vozilima, korištenje mobitela i ostali najteži prometni prekršaji. Pozornost će se posvetiti i nadzoru mladih vozača, vozača bicikala, mopeda i motocikala te nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja.

Podsjećamo sve sudionike u prometu na nužnost poštivanja prometnih propisa, a posebno na poštivanje prednosti prolaska, poštivanje ograničenja brzine kretanja, korištenje sigurnosnog pojasa i pravilan prijevoz djece u vozilima. Prije svake radnje vozilom, vozač se mora uvjeriti da je može sigurno izvesti. Korištenje mobitela ili sličnih uređaja koji predstavljaju distrakciju, osim u slučaju hands-free uređaja, za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljeno. Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da ne upravljaju neregistriranim i neosiguranim vozilima, da koriste zaštitne kacige i da ne vrše pretjecanja vozila na nepreglednim mjestima. Apeliramo na vozače da spas od ljetnih vrućina ne traže u konzumaciji alkoholnih pića, jer time povećavaju mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u njima. Za poseban oprez molimo mlade vozače i vozače starije životne dobi.

Pratite nas na društvenim mrežama!