Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1336

U Temi Krugova slušamo treći dio snimke predavanja geologa Dražena Balena na 5. Hrašćinskom astru, 24. lipnja ove godine, pod naslovom Meteoriti – svemirski glasnici podzemlja. Saznat ćemo da na Zemlju pada dosta meteorita koji potječu s Mjeseca i Marsa i kako znamo da potječu baš s ta dva svemirska tijela.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Bojiš li se mraka? Chiare Piroddi, knjiga za mlade je Nogomet (Ilustrirana povijest najvažnije sporedne stvari na svijetu) Tomislava Zagode, na odjelu beletristike Klara i sunce Kazua Ishigura, a na stručno-znanstvenom odjelu Koliko je moćan Soros: George Soros i borba za otvoreno društvo Emily Tamkin. Najavljujemo i događanja u knjižnici ovaj tjedan. Poslije ove emisije obilježava se Međunarodni dan šaha.

Na današnji datum rođeni su Francesco Petrarca, Ignjat Martinović, Gregor Mendel, Ivan Vučetić, Fran Galović, Edmund Hillary, Ford je predstavio prvi automobil, umrli su Miho Pracat, Bernhard Riemann, Guglielmo Marconi i Paul Valéry.

U Vijestima Krugova saznajemo da je film Antonete Alamat Kusijanović Murina osvojio nagradu za najbolji debitantski film u Cannesu, da je u zagrebačkom Etnografskom muzeju otvorena izložba modela automobila, da je nepoznati portret Franca Prešerna identificiran u Muzeju za umjetnost i obrt, da je ponovno otvoren Eiffelov toranj, da je ugrađeno potpuno umjetno srce, a pratimo i zbivanja na području križevačke kulture te na projektu Future Hub Križevci. U Likovnoj galeriji se 22. srpnja otvara izložba o križevačkom baroknom kiparu Stjepanu Szever(in)u.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo ljetnu školu istraživanja svemira u okviru projekta Future Hub Križevci, let Jeffa Bezosa i njegove ekipe do stotinjak kilometara iznad Zemljine površine, godišnjicu prvog spuštanja na Mjesec, novosti s Marsa, te uspješan nastavak rada svemirskog teleskopa Hubble nakon kvara na računalu.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Johanna Christopha Pepuscha, Dmitrija Šostakoviča, Vilema Tauskog, Morta Garsona, Boba Dylana, grupe R.E.M. a slušamo i tamburašku grupu Rockoko Orchestra, Branka Požgajca, te pjevački zbor Adoro.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1336 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 20. srpnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Važna napomena: Sljedeća emisija Ne dirajte mi krugove objavljuje se nakon ljetnog odmora, za šest tjedana, 31. kolovoza!

Pratite nas na društvenim mrežama!