Najbogatiji čovjek na svijetu u utorak će se vinuti u svemir

Jeff Bezos, najbogatija osoba na svijetu, pridružit će se klubu astronauta u utorak na prvom lansiranju u svemir koje će izvesti njegova tvrtka Blue Origin, što je još jedan ključni trenutak u velikom mjesecu za novu industriju svemirskog turizma.

Prije nekoliko dana u svemir je odletio osnivač Virgin Galactica, Richard Branson, čime je pretekao osnivača Amazona Bezosa u svemirskoj utrci milijardera.

Međutim, ciljevi Blue Origina mnogo su ambiciozniji – u smislu visine do koje će se uspinjati Bezosova letjelica New Shepard, ali i što se tiče budućnosti.

Bezos je osnovao Blue Origin 2000., s ciljem da jednog dana izgradi plutajuće svemirske kolonije s umjetnom gravitacijom u kojima će raditi i živjeti milijuni ljudi.

Danas tvrtka razvija orbitalnu raketu New Glenn i letjelicu za slijetanje na mjesec Moon. Nada se da će u razvoju Moona surađivati s NASA-om u sklopu programa Artemis.

– Imali su 15 uspješnih letova New Sheparda bez posade i godinama smo čekali da vidimo kada će početi letjeti ljudi, kazala je za AFP Laura Forczyk, osnivačica svemirske konzultantske tvrtke Astralytical, dodavši da je riječ o “uzbudljivim vremenima” za entuzijaste.

New Shepard će biti lansiran u 8 sati po lokalnom vremenu (15 sati po srednjoeuropskom vremenu), 20. srpnja, iz zabačenog postrojenja Launch Site One, u pustinji na zapadu Teksasa.

Mjesto lansiranja udaljeno je oko 40 kilometara od najbližeg gradića, Van Horna. Događaj će se prenositi uživo na BlueOrigin.com.

imradiokrizevci.hr

Izvor: hrt.hr

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!