Nepovoljna godina za pčelarstvo

Naši pčelari

Nekoliko posljednjih godina nije dobro za bavljenje pčelarstvom, no oni najuporniji žele opstati u tome i proizvoditi pravi, zdravi, domaći med. Kupci najčešće kupuju od poznatih pčelara jer znaju da se radi o kvalitetnom domaćem medu. O ovoj  pčelarskoj godini porazgovarali smo s predsjednikom Pčelarskog društva Križevci Tihomirom Tkalčecom i pašnim povjerenikom Tomislavom Petrusom.

-»Svjedoci smo da prave zime vše nema do Božića, a onda je kasnije neobično topla veljača i ožujak, zatim promjenjiv i prohladan travanj sa prodorima hladnih fronti koje donose mrazeve do pred sam svibanj. Posljenjih godina to zaista izrazito utječe na vitalnost i sposobnost pčelinjih zajednica da

opstanu i prežive ovakve uvjete. Kulminiralo je ove godine, pčelari su imali slabije pčelinje zajednice, prebrojavali su gubitke koji se na pojedinim pčelinjacima kreću od 15 do 60 posto.  Mraz je najprije ove godine uništio voćnnu pašu, a zatim i bagrem koji je glavna paša kontinentalne Hrvatske. U vrijeme kada obično priroda daje obilje za pčele, pčelari su imali troškove za prihranu.  U udruzi je desetak selećih pčelara i uspjeli su ponešto meda dobiti od uljane repice u Slavoniji. Većina pčelara neće odustati, ali nakon nekoliko uzastopnih teških godina, neki pčelari odustaju od bavljenja time« – kaže predsjednik Pčelarskog društva Križevci Tihomir Tkalčec.

Jedan od najuspješnijih pčelara na križevačkom području je pašni povjerenik Tomislav Petrus koji ima 300-350 pčelinjih zajednica, nešto za prodaju,a oko 200 se vozi na plašu.  Pčelarstvom se bavi od 2004. godine.

Napominje da je mladim pčelarima potrebna edukacija te se polazili tečaj na Visokom gospodarskom učilištu. Ističe da je od pčela velika korist:

-»Pčela je potrebna za očuvanje bioraznolikosti, za oprašivanje.  Apeliram na sve da pripaze na korištenje pesticida, jer štete su za nas pčelare, ali i cijelu zajednicu nemjerljive.« – kaže Tomislav Petrus i poziva potrošače da koriste upravo zdravi, domaći med od poznatih pčelara. 

Uvijek postoji nada da će iduća godina biti bolja , da će se vremenski uvjeti stabilizirati i da će se vratiti na normalne uvjete za opstanak pčelinjih zajednica. Pčelare treba potaknuti da podignu broj pčelinjih zajednica, da imaju neku računicu da opstanu i da od pčela ima korist cijela zajednica.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!