Obavljena žetva pokusnih parcela vrhunskog sortimenta ječma Poljoprivrednog instituta Osijek na VGUK

Na pokusnim površinama Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima  09.07.2021. obavljena je žetva sortimenta ječma Poljoprivrednog instituta Osijek. 

Žetvu su realizirali: Dragutin Žibrin, dipl. ing., suradnici Josipo Vrabec i Tomislav Fabijanec, struč. spec. ing. agr. i Ksaver Grudić, dipl. ing. sa Poljoprivrednog instituta u Osijeku. 

Prema riječima voditelja pokusa Dragutina Žibrina, dipl. ing., u odnosu na prošlu godinu prinosi su nešto manji, čemu je doprinijela kasna sjetva (03.11.2021.) i velika količina oborina.

Na pokusnim površinama je ove godine posijano 11 sorata ječma od čega su tri sorte višeredne. Ksaver Grudić, dipl. ing. sa Poljoprivrednog instituta u Osijeku poznatog po selekciji ozimih dvorednih ječama, usprkos nepovoljnoj godini za ječam izrazio je zadovoljstvo prinosima, koji su ove godine do oko 9 tona po hektaru kod višerednih sorata.  Uz vlagu od 10.1 do 12.9% koja je ispod standarda od 13% pa ječam neće zahtijevati dodatno dosušivanje, prinos je stabilan, zaključio je g. Grudić. 

Foto: Dragutin Samobor
Tekst: Andreas Mađerić

Pratite nas na društvenim mrežama!