Obilna kiša poplavila ulice, voda prodrla u kuće – Slavonija se bori s poplavama

Obilna kiša izazvala je u ponedjeljak velike probleme u nekoliko gradova na istoku zemlje.

Jaka kiša koja je u ponedjeljak navečer pala na području grada Županje prouzročila je velike probleme žiteljima toga vukovarsko-srijemskog grada jer je voda prodrla u pojedine obiteljske kuće ali i poplavila dijelove gradskih prometnica.

Na terenu su sve raspoložive snage JVP Županja i komunalnog poduzeća Komunalac koje pokušavaju ispumpati vodu iz kuća u koje su prodrle prekomjerne količine oborina.

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Županje Mladen Dogan za Hrvatski radio Županja je kazao kako problema ima u svim dijelovima grada, ali i u susjednim Bošnjacima.

Jaka kiša počela je padati iza 18 sati, a pljusak je bio toliko jak da odvodi nisu uspjeli primiti tako veliku količinu vode koje je u vrlo kratkom vremenu palo na nekim mjestima i do 144 litre po četvornom metru.

Voda se povlači u Našicama

Stanje na našičkom području, gdje je nevrijeme praćeno obilnom kišom u ponedjeljka poslijepodne prozuročilo poplave, trenutačno je dobro i voda se povlači, izvijestili su predstavnici županijskoga Stožera civilne zaštite, lokalne samouprave i “Hrvatskih voda”.

Načelnik Županijskoga stožera i dožupan Mato Lukić nakon obilaska terena izjavio je novinarima kako je stanje na našićkom području za sada dobro, voda se povlači pa se nadaju da će biti sve u redu.

Istaknuo je da je u vrlo kratkom vremenu pala ogormna količina oborina, rekavši da su sve ekipe na terenu i čine sve što mogu.

Našički gradonačelnik Krešimir Kašuba ocijenio je kako je našičko područje pogodila elementarna nepogoda, jer je u roku od par sati pala velika količina oborina, što je prouzročilo poplave.

Također je istaknuo da su sve službe su na terenu, javna te dobrovoljne vatrogasne postrojbe iz Našica, ali i iz drugih gradova.

“Stanje je pod kontrolom, ali je puno šteta na obiteljskim kućama u kojima je razina poplavljenih voda jedan metar ili više”, rekao je Kašuba. Dodao je da oborine prestaju, razina vode se smanjuje pa gradonačelnik vjeruje da u narednim satima više neće biti opasnosti.

Direktor osječkoga vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda Željko Kovačević ponovio je kako je u vrlo kratkom vremenu pala iznimno velika količina oborina ustvrdivši kako se je teško boriti protiv toga.

“Činimo sve što možemo da se stanje što prije dovede pod kontrolu. Optimisti smo, jer po našem sudu vodni val prolazi, pratit ćemo situaciju i u narednim satima činiti sve kako bismo prevenirali neke moguće neželjene posljedice za građane Našica i okolice”, poručio je Kovačević.

Rekao je kako su nepogodom posebno bila pogođena naselja Donja Motičina i Zoljan, što je sve iznenadilo jer na tom području do sada nije bilo poplavama ali, najavio je Kovačević, vidjet ćemo što u budućnosti možemo popraviti u tim naseljima kako bi se spriječile poplave.

Šteta na poljoprivrednim usjevima

Snažno nevrijeme prouzročilo je u istočnom dijelu Vukovarsko-srijemske županije najviše štete na poljorivrednim usjevima koji su, na nekim površinama, stradali u potpunosti, a načelnica Općine Lovas Tanja Cirba najavila je da će zatražiti proglašenje stanja elementarne nepogode.

Nakon što je snažno nevrijeme praćeno olujnim vjetrom i ledom u nedjelju navečer pogodilo istočni dio Vukovarsko-srijemske županije, načelnica Općine Lovas Tanja Cirba izjavila je u ponedjeljak za Hinu kako na području Opatovca nema poljopriedne kulture koja nje stradala.

Posvjedočila je da joj se danas javio jedan ovdašnji poljoprivrednik koji pod kukuruzom ima 13 hektara istopostotnu štetu na usjevu, istaknuvši kako sam Lovas nije toliko stradao koliko susjedni Opatovac.

“Najgore je prošao kukuruz koji je od siline vjetra polegao i on se više neće dignuti. Štete na suncokretu su djelomične, a stradali su i voćnjaci sa šljivom te vinogradi”, rekla je Cirba. Napomenula je kako je nevrijeme najviše zahvatilo područje Opatovca, te Mohova i Bapske na iločkom području rekavši da su na tim područjima i štete najveće.

Podsjetila je da je u posljednja dva do tri dana u Lovasu palo više od 110 litara kiše po četvornom metru.

“Ono što nije oborio vjetar, stradalo je od leda, a najviše kukuruz koji je stradao gotovo u cijelosti”, izjavila je Tanja Cirba.

Najavila je da će, najvjerojatnije već sutra, čim prikupi podatke s terena, od župana Vukovarsko-srijemske županije zatražiti proglašenje stanja elementarne nepogode za područje Općine Lovas.

imradiokrizevci.hr

Izvor: N1

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!