Onkološki bolesnici bez hitne dijagnostike

Posljednjih je mjeseci bilo više slučajeva pacijentica s rakom dojke koje su zbog nedostupnih termina pretraga morale dulje čekati na terapiju, iako odgađanje može imati posljedice na uspjeh liječenja.

Nakon neugodnih iskustava koje su zbog manjka radiologa doživjeli onkološki pacijenti koji se liječe u Klinici za tumore, problema s radiološkim pretragama u posljednje vrijeme imaju i onkološki pacijenti na Rebru. Iako se zdravstvene vlasti zaklinju da onkološki bolesnici čitavo vrijeme pandemije imaju osiguranu konstantnu i pravodobnu zdravstvenu skrb, posljednji primjeri iz KBC-a Zagreb pokazuju da ipak negdje nešto šteka, čak i kad se radi o najtežim bolesnicima.

Tako je u posljednjih mjesec-dva zabilježeno više slučajeva pacijentica s rakom dojke koje su zbog nedostupnih termina radioloških pretraga bile prisiljene dulje čekati na terapiju, iako svako odgađanje u zloćudnih bolesti može imati posljedice na uspjeh liječenja, a oboljelima usto donosi i ogroman stres i neizvjesnost.

U prvom slučaju, pacijentici s novodijagnosticiranim rakom dojke, koja je na Rebru početkom srpnja čekala na početak kemoterapije, onkolog je propisao još jednu pretragu magnetskom rezonancom, o kojoj ovisi početak terapije. Pacijentica je kao prvi dostupan slobodan termin za MR u istoj bolnici dobila tek 18. kolovoza, što za nju znači odgađanje neodgodive terapije za punih mjesec i pol dana! Pretragu je tako bila prisiljena obaviti u privatnoj poliklinici o vlastitom trošku ili riskirati negativne posljedice po zdravlje zbog nedostupnosti pravodobne pretrage u javnoj zdravstvenoj ustanovi.

Na pitanje koje je upućeno ravnateljstvu KBC-a Zagreb, o tome zašto onkološki bolesnici ne mogu do neophodnih radioloških pretraga u roku koji onkolozi označe hitnim jer o tome u pravilu ovisi početak ili nastavak terapije, dobili smo odgovor u kojem se kaže kako je »predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Zagreb potvrdila da se svi hitni bolesnici obrađuju isti dan po hitnom protokolu«.

O tome što je s onkološkim pacijentima koji ne mogu do pretrage u onom roku koji traži onkolog u istoj bolnici te radi li se o privremenom zastoju ili o nekom drugom razlogu zbog kojeg je i teškim bolesnicima dijagnostika nedostupna, odgovora s Rebra nema. Treba podsjetiti da je to samo jedan od problema s kojima su se u proteklim mjesecima suočavali onkološki bolesnici, nakon što je zbog problema s dugom u zdravstvu i obustave isporuke lijekova mnogima u pitanje došla terapija koja znači život, a iz bolnica su ih zvali zbog odgode liječenja.

Zbog situacije s pandemijom u ovoj se godini očekuje porast broja novooboljelih od karcinoma, kao i više umrlih, upozorili su krajem prošle godine na platformi Onkologija.hr. Lani je u Hrvatskoj od raka umrlo oko 7.000 ljudi, a udruge okupljene na platformi Onkologija.hr kažu da će se posljedice pandemije, kad su onkološki bolesnici u pitanju, vidjeti tijekom ove godine.
Stručnjaci su već upozoravali da su zbog pandemije, koja je lani postala fokus u zdravstvu, onkološki pacijenti marginalizirani te da je znatno smanjen broj dijagnostičkih pretraga za ranu detekciju bolesti.

imradiokrizevci.hr

Izvor: novi list

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!