Otvorena pop up izložba: Franjo Kučko “Pirografije i skulpture”

U Atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci do 13 sati danas se održava izložba pirografija i skulptura člana Križevačkog likovnog kruga Franje Kučka. Riječ je o pretposljednjoj izložbi u okviru 3. Križevačkog likovnog ljeta, dok će u petak izložbu održati članovi Križevačkog likovnog kruga.

Uvodno je ravnateljica Gradskog muzeja Križevci i autorica Križevačkog likovnog ljeta Tea Hatadi zahvalila svim sudionicima na dosadašnjim izložbama, a na stvaralaštvo Franje Kučka osvrnuo se Zoran Homen.

-“Franjo Kučko radi u tehnici pirografije u kojoj se užarenom žicom pali slika na drvetu i tako nastaju zanimljivi radovi sa svjetlijim i tamnijim tonovima. Kod takvog izražavanja važno je pitanje osnovnog crteža, tuvidimo jednu čistoću i jasnoću prikaza ljudskih likova, gradskih veduta i drugog. Osim toga radi i skulpture što je izazov jer od jednog komada drveta morate stvoriti neku formu. Kod nas, pa tako i u našem Križevačkom likovnom krugu, imamo vrlo malo kipara koji su radili u drvetu i zato ih treba posebno cijeniti. Ovo što je danas prezentirano je jedna lijepa, rijetka tehnika i trebamo ga podržati u njegovim nastupima i radovima” – rekao je Zoran Homen.

Franjo Kučko sudjelovao je na zajedničkim izložbama Križevačkog likovnog kruga, ali se i samostalno predstavljao svojim radovima u Križevcima, Đurđevcu i Pitomači.

-” Za ove radove treba puno strpljenja, smirenosti i vremena jer je to dugotrajni rad. Najviše me interesiraju motivi iz seoskog života, jer sam rođen na selu.

Drvo me oduvijek privlačilo, puno se od njega može napraviti i dočarati u drvetu. Kroz to se mogu najbolje izraziti” – izjavio nam je Franjo Kučko.

Osim toga radio je i posebne pisanice na nojevom i drugim jajima, rezbarene sa zubarskim bušilicama koje izgledaju kao čipka.

-“Radim ih još za svoju dušu i kao poklon prijateljima, a sada sam više orijentiran na izradu predmeta i slika u drvetu” – kaže Franjo Kučko.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!