Pazite na sigurnost hrane tijekom ljeta

Izgled, miris i okus prvi su pokazatelji koji nam ukazuju na to da s našom hranom koju želimo konzumirati nešto nije u redu.  Međutim i hrana koja dobro izgleda i nema čudan miris ili okus, ne mora nužno biti sigurna za konzumaciju jer ako nije pravilno čuvana i obrađena, može izazvati  štetne učinke za zdravlje.

To je posebno izraženo ljeti kada je hrana zbog utjecaja visokih temperatura podložnija kvarenju. Stoga posebnu pažnju treba posvetiti pripremi i pravilnom rukovanju hranom, pri čemu je potrebno voditi računa o sljedećim savjetima za sigurno rukovanje hranom:

1) ODRŽAVAJTE ČISTOĆU

  • Temeljito perite ruke prije rukovanja hranom, a često i za vrijeme pripreme hrane.
  • Perite i održavajte higijenu svih površina, pribora i posuđa kojim se koristite prilikom pripreme hrane.
  • Zaštitite kuhinju i hranu od kukaca, nametnika i drugih životinja.

ZAŠTO?
Iako većina mikroorganizama ne uzrokuje bolesti, štetni mikroorganizmi često se mogu naći u tlu, vodi, životinjama i ljudima. Štetni mikroorganizmi mogu biti prisutni na rukama, krpama za brisanje i kuhinjskom priboru, posebno na daskama za rezanje namirnica i mogu se prenijeti na hranu čak i najmanjim dodirom te mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom.

2) ODVOJITE SIROVE NAMIRNICE OD KUHANE HRANE

  • Odvojite sirovo meso, perad, ribu i plodove mora od ostale hrane.
  • Prilikom obrade sirovih namirnica upotrebljavajte posebnu opremu i pribor poput noževa i daski za rezanje.
  • Čuvajte hranu u posebnim posudama kako bi izbjegli međusobni dodir sirove i pripremljene hrane.

ZAŠTO?
Sirove namirnice, a posebno meso, perad, riba i morski plodovi, kao i njihovi sokovi, mogu sadržavati štetne mikroorganizme koji se mogu prenijeti na druge namirnice tijekom pripreme i čuvanja hrane.


3) POTPUNO TERMIČKI OBRADITE HRANU

  • Hranu temeljito skuhajte ili ispecite, a posebno meso, jaja te ribu i plodove mora.
  • Hrana poput juhe ili variva treba dosegnuti temperaturu od 70 °C.
  • Kod pečenog mesa, provjerite je li sok koji iz njega izlazi bistar, a ne ružičaste boje. Najbolje bi bilo upotrijebiti termometar.
  • Temeljito podgrijte već kuhanu hranu.

ZAŠTO?
Temeljito kuhanje i pečenje ubija gotovo sve štetne mikroorganizme. Istraživanja su pokazala da termička obrada namirnica pri 70 °C može pomoći da hrana bude sigurna za konzumaciju.

Posebna pažnja potrebna je kod pojedinih namirnica poput mljevenog mesa, kosanog i rolanog pečenja, velikih komada mesa i cijele peradi.

4) ČUVAJTE HRANU NA SIGURNIM TEMPERATURAMA

  • Ne ostavljajte kuhanu ili pečenu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata.
  • Nakon konzumiranja spremite u hladnjak svu skuhanu i lako pokvarljivu hranu (po mogućnosti ispod 5 °C).
  • Kuhanu ili pečenu hranu prije posluživanja zagrijte tako da se vidi isparavanje (iznad 60 °C).

ZAŠTO?
Mikroorganizmi se mogu brzo umnožavati ukoliko se hrana drži na sobnoj temperaturi. Držanjem hrane na temperaturi ispod 5 °C ili iznad 60 °C, usporava se ili zaustavlja rast mikroorganizama. Pojedini štetni mikroorganizmi mogu se razvijati na temperaturi i ispod 5 °C.

5) UPOTREBLJAVAJTE SIGURNE SIROVE NAMIRNICE I VODU

  • Odaberite svježe namirnice, provjerenog podrijetla.
  • Odaberite namirnice koje su termički obrađene, kao što je pasterizirano mlijeko.
  • Temeljito operite voće i povrće, osobito ako se jede sirovo.
  • Ne upotrebljavajte hranu kojoj je istekao rok trajanja.
  • Upotrebljavajte vodu koja je sigurna za uporabu (npr. voda iz javnog vodovoda).

ZAŠTO?
Sirova hrana, uključujući vodu i led, može biti zagađena opasnim mikroorganizmima i kemijskim tvarima. U pljesnivoj i oštećenoj hrani mogu se razviti toksične tvari. Pažljiv odabir sirovih namirnica i jednostavne mjere poput pranja i guljenja mogu smanjiti rizik od štetnih učinaka

Ljetni mjeseci donose i češća putovanja te izbivanja izvan doma. Kako bi izbjegli bolesti koje se prenose hranom i vodom savjete o održavanju higijene ruku, te upotrebu sigurne hrane i vode treba primjenjivati uvijek i svuda. Kontaminirana hrana ili piće mogu prouzročiti bolesti probavnog sustava i tako vam poremetiti putovanje. (HAPIH)

Pratite nas na društvenim mrežama!