Politika, pivo i impotencija

Ako izgube moć i postanu impotentni?

Putujući svijetom, pogotovo u nekim zemljama Azije, a najviše u Indiji, vidjet ćete razne gurue, duhovne učitelje i slične, kako sjede ispod drveta i meditiraju. Uglavnom su korak do prosvjetljenja, ali umru ne spoznavši istinu koju su tražili.
Ima i kod nas takvih likova, čak nemali broj u našem gradu, viđamo ih svaki dan.
To su oni gradski „gurui“ duhovni učitelji, bolje rečeno „žuja učitelji“, viša bića.
Svaki dan ih vidimo na terasama naših brojih ugostiteljskih svetišta. Sjede tako satima, danima, ispijajući svoju pivicu, držeći neke novine u rukama, uglavnom Večernji ili Jutarnji. Oni napredniji znaju buljiti i u Sportske novosti. Njih ne krasi duhovni vanjski mir i ona mistična tišina, njihov vrhunac je satima i danima razglabati o nekim „životno važnim temama“ koje su uglavnom toga jutra ili taj dan pročitali.
Najdivnije je s koliko upornosti su u stanju dobacivati svoje mudre misli nekome za drugim stolom, jer uglavnom sjede sami.


Ona viša kasta tih mudraca ispija ranojutarnje kave, također podijeli neke mudre misli sa susjednim stolom, ali nastavlja mistično šutjeti, jer tako su pametniji.
Noću često sjedaju za svoj komp i s puno inspiracije, na kojoj bi joj i genijalni AnteTomić pozavidio, kreću u posao vrijedan Nobelove nagrade. Of course, na svom Facebook profilu iznose filozofske rečenice koje su šrotali u svojim mozgićima, očekujući poneki like, jer to je vrhunac njihovog prosvjetljenja i pitaju se, what I want to do?
Ne bi to bilo ni čudno i nikakav problem za ovo naše visokorazvijeno i sofisticirano društvo, da u tim činovima njihovih životnih drama sve prolazi na nivou njihove kvantne fizike. Ali… oni to ne doživljavaju tako, njima žuja ili posebna kava koju imaju samo u svom kafiću, razvija moždane vijuge samo u smjeru bavljenja tuđim životima, i maštanje i zamišljanje kakvog masnog odojka na stolu ,zlatne boje…
To je „zen budizam“ njihovog postojanja. Vrhunac kako ući u intimno polje ili auru drugog pojedinca koji njima smeta i koji nije na njihovom levelu. Uglavnom se služeći politikom i visokoumnim rečenicama, za koje ni sami ne znaju značenje i smisao.
U tu grupu takvih gradskih mističnih legendi ulaze mahom stariji, oni kojima su pivce, sportske ili večernji ritual njihove mladosti.
Mlađi i oni mladi, koje takav razvoj i traženja smisla života podsjeća na kameno doba, voli nešto sasvim drugačije. Zavući se u svoj kafić, s još nekolicinom istomišljenika, uživati u pićima tipa Whiskyja s colom ili džin tonika, pa zapaliti što više nekih smrdljivih smotuljaka, na bazi trave i tako sve do jutra, dok ne znajući što su sve blebetali, bauljajući idu na spavanje mami i tati, misleći da je njihova nirvana upravo baš to i taj smisao života. Čekajući da uđu u neke zrelije godine kad će im žena ili muž dati slobodan petak da se s nostalgijom razvale u svrhu nekih dobrih starih vremena. No i takvi u takvim stanjima bave se političkim aktivnostima i zakulisnim igrama, jer moć je važna, a što ako izgube moć i postanu impotentni?

Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!