Produljena samoizolacija. Opet 14 dana, kao na početku pandemije

U listopadu prošle godine trajanje obavezne samoizolacije skraćeno je na deset dana, od jučer je ona opet 14 dana, kao i u prvoj fazi pandemije. Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je danas tu odluku, pozivajući se na sve veći udio zaraza delta sojem Covida-19 u Hrvatskoj i Europi i blagim porastom incidencije kod nas.

U samoizolaciju nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom neće morati oni koji su cijepljeni protiv Covida-19, ali samo ako je od cijepljenja proteklo najmanje 14 dana. Dosad je vrijedilo pravilo da ne moraju u samoizolaciju odmah nakon cijepljenja. Također, cijepljeni (ako je od cijepljenja proteklo najmanje 14 dana) neće morati nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom raditi obavezni PCR-test.

Izuzeće od samoizolacije i PCR testiranja za cijepljene osobe se, pritom, produžuje sa dosadašnjih šest, na devet mjeseci nakon cijepljenja. Oni koji se nisu cijepili će, kao i dosad, nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom morati u samoizolaciju, koja će opet trajati 14 dana. /telegram.hr/

foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!