Razgovor s Draženkom Kovačićem, tajnikom Zajednice športskih udruga, nekadašnjim međunarodnim sucem – nogomet je moja ljubav iz djetinjstva

Porazgovarali smo za portal Radija Križevci s našim sugrađaninom, tajnikom Zajednice športskih udruga Križevci, nekadašnjim međunarodnim sucem Draženkom Kovačićem koji se prisjeća nekadašnjih godina bavljenja nogometom.

-»Nogomet je moja velika ljubav iz djetinjstva, pa je to ostao i nakon nogometne karijere koju sam prekinuo dosta rano. Pojavila se jedna druga ljubav, a to je bilo suđenje nogometnih utakmica. U 21-oj godini sam postao nogometni sudac i to je trajalo popriličan broj godina. Ponosan sam na svoju karijeru, bio sam 17 godina sudac na 1.Hrvatskoj nogometnoj ligi, a  iza mene je i 12 godina međunarodnog iskustva, tri godine na malom nogometu i nakon toga devet godina suđenja utakmica na velikom nogometu.

2010. godine sam odsudio zadnju utakmicu i nakon toga postao kontrolor suđenja. Posvetio sam se radu s mladim sucima i 2013. sam postao i kontrolor na UEFA-inim i FIFA-inim utakmicama. To sam još i dan-danas. Uz to je i jedno moje zaduženje

unutar sudačke organizacije tjelesna priprema nogometnih sudaca pa  sam 2012. godine dobio UEFA-inu licencu kao fitness  instruktor UEFA-e za pripremu nogometnih sudaca.

Ima dosta obaveza, ispunjeni su mi dani« – kaže Draženko Kovačić o svojoj karijeri.

Ispričao nam je i o boravku prije nekoliko dana na međunarodnoj utakmici :

-»Bio sam kontrolor u Banja Luci  na utakmici Borac iz Banja Luke i Cluj. Zadnjih dvije godine bilo je zaista neobično na utakmicama bez publike. Međutim, baš na ovoj utakmici u Banja Luci je bio jedan poseban doživljaj jer je bio nakon dugo vremena dupkom pun stadion. Kod njih je bilo dozvoljeno navijanje 90 minuta.« – kazao je Draženko Kovačić.

Na pitanje koja mu je bila najizazovnija utakmica  odgovara:

– Moram reći da mi je zaista najizazovnija utakmica na hrvatskom prvenstvu bila ona između Dinama i Hajduka . Imao sam tu čast da sam  11 puta sudio utakmice  Dinama i Hajduka, najveći hrvatski derbi i to je bio uvijek veliki izazov i veliki stres. Čim odlučuješ o nečijoj sudbini i moraš presuditi nekome tko će pobijediti, a u igri su i novci pogotovo na međunarodnim utakmicama gdje je još veća odgovornost, veći ulozi,  ali za to se pripremaš i fizički i psihički i pokušavaš biti najbolji u datom trenutku. »

Ima li razlike na suđenjima na domaćim i međunarodnim utakmicama?

– « Pa, ovdje je uvijek veći pritisak. S obzirom da se sa svima dobro znaš, sudiš im vrlo često, oni znaju tebe i to je dosta teško. Međutim , kad si vani imaš dvije boje, nitko te ne zna, dođeš, odsudiš,  nema pritisaka, ponašaju se sasvim drugačije. Tu doma si daju veću slobodu da komuniciraju s tobom tijekom utakmice, a vani se strogo uglavnom pridržavaju propisanih pravila ponašanja i puno lakše je vani suditi« – kaže Draženko Kovačić o svojim iskustvima suđenja.

Kao tajnik Zajednice športskih udruga o sportu u Križevcima kaže:

-« Možemo biti zadovoljni, jer zaista se nakon mnogo godina počelo ulagati u sportsku infrastrukturu. Poboljšavaju se uvjeti rada našim sportašima što mislim da je vrlo značajno jer imamo popriličan broj mladih uključenih u sport. Samim ovim ulaganjem u sportsku infrastrukturu, mislim da će se taj broj još i povećati.

Važno je da djeca imaju dobre preduvjete da se mogu uključiti u sport« – zaključio je Draženko Kovačić.   

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!