Rezultati istraživanja provedenog na Exitu pokazali da festivali nisu mjesto širenja virusa

U Novom Sadu je u protekla dva tjedna provedeno znanstveno istraživanje čiji je cilj procjena utjecaja održavanja EXIT festivala na širenje virusa COVID-19, kao i razina učinkovitosti protokola “Safe Events Serbia”, koji je striktno primijenjen na Exitu. Istraživanje je organiziralo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad i udruženje Projekt Lab, pod vođenjem šefice istraživačkog tima, epidemiologinje doc. dr. Marije Milić.

– U želji da ispitamo rizik od zaražavanja novim koronavirusom tijekom posjeta jednom masovnom događaju, a u situaciji kad se primjenjuju sve preventivne mjere, i kad se od svih posjetitelja zahtijeva da su kompletno cijepljeni ili da imaju negativan test na koronavirus, odlučeno je da se tijekom EXIT festivala provede znanstveno istraživanje i na taj način iskoristi jedinstvena prilika da se dođe do novih znanstvenih saznanja o virusu – izjavila je doc. dr. Milić.

Ukupno 345 ispitanika podijeljeno je u dvije grupe – cijepljene i one koji su na festival ulazili s negativnih testom. Oni su testirani prije ulaska na festival, od 8. do 10. srpnja, i samo jedna osoba je bila pozitivna, kojoj je naravno onemogućen ulazak na festival. Testiranje je ponovljeno nakon sedam dana, od 15. do 17. srpnja, i rezultati su i više nego ohrabrujući – u obje grupe ni jedna osoba nije bila pozitivna na COVID-19!

– Uz rigoroznu kontrolu ulaska ovakvi rezultati istraživanja su bili očekivani. Za konačnu analizu bit će potrebno neko vrijeme, ali već sada se može reći, kako na osnovi istraživanja, tako i na osnovu kretanja dnevnog broja novozaraženih u Novom Sadu, da EXIT festival nije mjesto masovnog zaraživanja virusom – rekao je direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat.

Još jedan uvjerljiv dokaz da na Exitu nije bilo masovnog širenja virusa je i činjenica da ni deset dana nakon početka festivala nije došlo do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Sadu, te da se dnevno kretanje virusa od 8. do 19. srpnja u ovom gradu ne razlikuje u prosjeku od ostatka Srbije. Od gotovo 20.000 stranaca, od kojih je većini bio potreban PCR test za povratak u zemlju podrijetla, samo je jedan inozemni posjetitelj bio pozitivan na virus.

U Europi je do sada provedeno niz istraživanja na manjim događajima, i također su sva pokazala da, uz navedena ograničenja, koncerti i festivali nisu rizična mjesta za prenošenje COVID-19. Istraživanje na Exitu je prvo koje napravljeno na masovnom događaju na kojem je bilo više desetaka tisuća ljudi, pa se očekuje da njegovi rezultati mogu biti jedan od ključnih argumenata u borbi za povratak velikih događaja diljem svijeta.

i.m/radiokrizevci.hr

Izvor: glas slavonije

Foto: facebook/exit

Pratite nas na društvenim mrežama!