Skočile su cijene hrane , posebno jedne namirnice koju svakodnevno koristimo

Cijene hrane rastu. Građani su uočili drastično poskupljenje ulja, ali i drugih namirnica.

Najveći rast vidljiv je upravo na cijeni ulja. Litru koju smo donedavno plaćali 9-10 kuna danas smo platili 15 kuna. No razlog nije u inflaciji nego na drugom kraju planeta – u Kini.

“Kina je imala dosta veliki problem s afričkom svinjskom kugom i oni su morali smanjiti svoju proizvodnju. Sada je situacija izgleda pod kontrolom i oni naglo obnavljaju svoj stočni fond pa im je potrebna velika količina stočne hrane”, objašnjava za Dnevnik.hr Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrambeno-poljoprivrednu industriju.

Nagla potražnja, a ponuda na globalnom tržištu loša zbog katastrofa u poljoprivredi, rezultirali su vrtoglavim rastom cijena.

Na domaćim poljima ova je godina za suncokret bila obećavajuća. A onda je iščekivana kiša donijela štetu.

“Došle su velike oborine, jaki vjetar što je prouzročilo ovo polijeganje suncokreta. Bit će dosta veliki gubici, smanjen prinos, ali nešto će se isto i navršiti”, kaže poljoprivrednik Ivan Rumbočić.

Što je preživjelo dobro će prodati, ostalo će naplatiti iz osiguranja. No hoće li zbog toga cijena ulja i dalje biti visoka?

“Mi zadovoljavamo naše potrebe, ali druga je stvar to što mi zaista najveći dio proizvedenih žitarica i uljarica plasiramo u izvoz”, ističe konzultantica Blažić.

Da će cijene kako ulja tako i ostalih namirnica uskoro krenuti silaznim putem, nadaju se građani.

“Teret je veliki, 2000 kuna mirovina, tako da se kupuje samo osnovno, sitno”, iskreno će Verica.

Obećavajuća je vijest da je prvi put u godinu dana UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu zabilježila pad cijena osnovnih namirnica. Pojeftinile su žitarice, mlijeko i ulja, a poskupjeli meso i šećer. U Hrvatskoj se nekako taj povratak u jeftinije uvijek teže događa.

imradiokrizevci.hr

Izvor: N1

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!