Sve što ste željeli znati o kokicama

Filmovi, posebno oni koje odgledamo na velikom platnu, bez njih su nezamislivi. Navodno se ubrajaju i među najzdravije grickalice, no bile zdrave ili ne samo ih rijetki ne ubrajaju u svoje favorite. Naravno riječ je o kokicama…slane ili sa margarinom, kupovne ili iz domaće proizvodnje (držim lonac i osluškujem kako pucketaju), dio su djetinjstva koji ni s godinama ne ostavljamo iza sebe.

Pa saznajmo neke od glavnih činjenica vezane uz ovaj prehrambeni proizvod….

Činjenica 1
Kokice su jedina vrsta kukuruza čije zrnje puca pri izlaganju visokoj temperaturi. Malene eksplozije dese se radi posebne mješavine vode i škroba u zrnu. Kad se povisi temperatura, voda počne vrijeti, pretvara se u paru i povećava pritisak. Kad ljuska više ne može podnijeti pritisak, eksplodira i izvrne unutrašnjost van.

Činjenica 2
Ljudi su upoznati s ovim karakteristikama kokica prilično dugo. Mnogi vjeruju da su stanovnici Novog Meksika pripremali ovo jelo prije 5600 godina u vrućem pijesku ili pepelu. Indijanci su ih spremali u posebno napravljenim posudama gline koje su imale rupu na poklopcu. Ovu su metodu koristili do 1885, kad je amerikanac Charles Cretors izumio parnu peć za kuhanje kokica, koje je omogućilo njihovo pripravljanje bilo gdje- blizu kina, zooloških vrtova ili autobusnih stanica. Od tad je prošlo mnogo vremena, i kokice su postale nacionalni specijalitet u SAD-u gdje imaju čak i svoj „dan“- 19. siječnja.

Činjenica 3
Maje su radile narukvice i ogrlice od kokica. U Sjevernoj su Americi žene krasile kosu njima. Uzele bi manji klip i zagrijale bi ga da bi kokice napravile vijenac sličan bijelim ružama. Kompanije su koristile kokice u svrhu zaštite materijala pri prijevozu ( slično kao što se danas stavlja stiropor) ali su privlačile štakore.

Činjenica 4
Kad je televizija došla u SAD 1950-tih, kina su doživjela teške gubitke, što je smanjilo prodaju kokica na drastičnu razinu. Danas, kad kina dobivaju golemi profit, kokice su vrlo unosne i doprinose zaradi. Dapače, kokice pojačavaju osjećaj gladi, radi čega raste prodaja pića.

Ali pojedina kina ne žele prodavati kokice. Britain’s Picturehouse Cinema udovoljilo je zahtjevima publike i organiziralo projekcije bez kokica (utorkom). Daniel Broch, vlasnik poznatog kina Everyman Cinema iz Londona jednako je tako zabranio unos kokica u svoju dvoranu. U razgovoru je izjavio da će ih zabraniti i u svakom drugom kinu kojeg posjeduje, budući da proizvode nesnosan smrad te nered nakon projekcije. Zamjerio je i kulturni kontekst kokica, te čvrsto napomenuo da nema namjeru podupirati takvo što u svojim kinima.

Činjenica 5
Kokice su bogate celulozom koja pomaže pri probavi i smanjuje kolesterol u krvi. Pop-pjevačica Madonna rekla je da je smanjila težinu nakon poroda jedući kokice. Stručnjaci tvrde da unošenjem celuloze smanjujemo rizik od kardiovaskularnih bolesti ( s tim da ovo važi samo za kokice koje se ne rade na ulju, i koje nemaju dodane umjetne arome ).

Mnogi su se zaposlenici u tvrtkama koje proizvode kokice žalili na probleme s disanjem tijekom 2002-2005. Doznalo se da je ove poteškoće proizveo diacetil, spoj koji se koristi za aromu putra u prehrani. Wayne Watson, 53-godišnjak iz Centenniala dopremljen je u bolnicu 2007. radi problema s disanjem. Liječnicima je rekao da je ljubitelj kokica, i da pojede dvije-tri vrećice dnevno. Stručnjaci su ustanovili da je koncentracija diacetila u njegovoj kuhinji bila na razini tvorničke. Pedijatri savjetuju da djeca ispod četiri godine ne uživaju u kokicama, jer se mogu zagušiti.

Činjenica 6
Američki znanstvenik Percy Spencer došao je do zaključka 1945. da radijacija mikrovalovima može natjerati kokicu da eksplodira. Primijenio je podatke na druga jela, i došao do zaključka da se mikrovalovi mogu koristiti u kuhinji. Godinu dana kasnije, 1946. Spencer je patentirao prvu mikrovalnu pećnicu.

klik.vecernji.hr, pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!