U četvrtak izložba: Križevački kipar Stjepan Szever(in) – najznačajniji predstavnik pokrajinskog baroka u Hrvatskoj

U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci od četvrtka 22. srpnja do 4. rujna moći će se razgledati izložba “Križevački kipar Stjepan Szever(in) – najznačajniji predstavnik pokrajinskog baroka u Hrvatskoj.

Ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi, voditeljica Umjetničke zbirke i Sakralne zbirke ističe ističe da je ovo zaista vrijedna izložba.

  • “Otvorila nam se prilika i za suradnju s drugim muzejima koji, kao i mi, u svojim zbirkama također imaju njegove skulpture. Bio je to veliki istraživački rad, fotografiranje, odlasci na teren i stvarno čestitam gospodinu Zdenku Balogu, autoru izložbe. Vrijedna je i suradnja s Muzejom za umjetnost i obrt iz Zagreba i Muzejom grada Koprivnice.”- kaže ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi.

Autor i kustos izložbe: dr. sc. Zdenko Balog rekao nam je da se za križevačkog kipara Stjepana Szever(in)a zna, ali ga se istovremeno i otkriva.

-“To je kipar koji je ušao u umjetničku historiografiju prije 60 godina.

Na putovanjima sam se počeo “spoticati” o to ime. Idem u Čazmu, tamo krasna propovjedaonica, u Ludbregu propovjedaonica, u Garešnici opet autor Stjepan Severin, križevački kipar. To je  sve široka okolica i to me zainteresiralo za njega. Naišao sam na radove Doris Baričević i Anđele Horvat i počeo rasplitati tu cijelu priču. Dobio sam želju da oživim tog kipara, da ga otkrijem posebno našim sugrađanima. ” – izjavio je dr. sc. Zdenko Balog. 

Vjerujemo da će ove riječi autora izložbe zainteresirati križevačku likovnu publiku da dođe slijedećih dana u Likovnu galeriju Gradskog muzeja Križevci i da se upozna s njegovim radovima .

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!