U Srednjoj školi “Ivan Seljanec” ostalo mjesta za upis u zanimanje zidar i konobar, novo zanimanje je građevinski tehničar

U Srednjoj školi “Ivan Seljanec” u prvom upisnom roku od 109 planiranih, upisan je 101 učenik. Ostalo je još 8 slobodnih mjesta za jesenski upisni rok za zanimanja zidar i konobar

-“Dosta smo zadovoljni sa upisima u našoj školi, iako ne u potpunosti” – izjavila nam je ravnateljica Srednje škole “Ivan Seljanec” Gordana Juran Ratković.

-“Upisivali smo po planu šest razrednih odjela po 21 učenika, kao što je u cijeloj županiji, međutim uspjeli smo upisati pet odjela. To ne znači da smo izgubili puno na zanimanjima, osim onog koje smo i očekivali, a to je krojač gdje nismo imali dovoljan broj prijavljenih učenika. Prošle godine smo imali krojačice, ove godine ih neće biti jer su se prijavile samo dvije, a minimum je tri da bi ostalo kao obrazovna skupina u okviru nekog odjela. Iako je deficitarno zanimanje, ove godine ga neće biti. Nismo baš puno niti očekivali s obzirom na zbivanja u tekstilnom sektoru” –  ističe ravnateljica.

U Srednjoj školi “Ivan Seljanec zadovoljni su  upisima u  četverogodišnja zanimanja. Od ove školske godine ima novo zanimanje građevinski tehničar gdje je vrlo brzo, u roku sat vremena razred popunjen.

-“Tu su zatim naša standardna zanimanja: komercijalist i hotelijersko-turistički tehničar gdje su se isto brzo napunili razredi. Ove godine imamo tri četverogodišnja razreda i zadovoljni smo time. 

Također smo vrlo zadovoljni  i iznenađeni interesom za zanimanje strojobravar. Tu se prijavilo dvostruko više učenika nego što smo primali.

U planu smo imali 8 učenika, prijavilo se 20-tak tako da su mnogi otpali i na kraju smo u suradnji s Ministarstvom korigirali pa imamo upisanih 10 strojobravara i 5 zidara.  To nije loše za prvi rok, vjerojatno će ih biti još na drugom jesenskom roku. Znači, za zidare imamo još nekoliko slobodnih mjesta.

Zadovoljni smo bili uvijek, pa i sada interesom za zanimanje kuhar. Imamo 12 učenika i to je popunjeno, dok je slabiji upis konobara i imamo ih samo 3. Tu su za jesenski rok ostala još 3 mjesta.

Znači, u zanimanjima zidar i konobar su jedina naša slobodna mjesta za

jesenski rok.

Imali smo u planu i čitav razred prodavača, međutim upisalo ih se samo 8  i to smo u suradnji s Ministarstvom i županijom spojili u jedan razred konobara, kuhara i prodavača jer imaju zajedničke opće predmete, a stručne odvojeno.” – kaže Gordana Juran Ratković.

  • “Pozvala bih djecu koja su ostala neupisana i roditelje da razmisle o zanimanjima u kojima imamo mjesta, zidar i konobar jer su to vrlo tražena zanimanja. Usprkos koroni vidimo da se konobari opet traže. Zanimanje zidar je neprestano deficitarno  već godinama. Tu se nude stipendije Ministarstva gospodarstva i tvrtke “Radnik” tako da je i to povoljno za školovanje učenika”. – izjavila je ravnateljica Gordana Juran Ratković.

ji/radiokrizevci.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!