Vlada usvojila Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa – cilj smanjenje broja poginulih i teških prometnih nesreća

Opći cilj Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030. godine, kojeg je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak, smanjenje je broja osoba poginulih u prometnim nesrećama i broja teških prometnih nesreća u cestovnom prometu za 50 posto.

Ministar Davor Božinović je naglasio da je usvajanjem Nacionalnog plana  Vlade MUP  ispunio uvjet o donošenju akta strateškog planiranja koji je osnova/temelj za korištenje europskih sredstava za područje prometa raspoloživih u Višegodišnjem financijskom okviru od 2021. do 2027. godine u Strukturnim i kohezijskim fondovima.

S jučerašnjim danom, u odnosu na isti dan prošle godine, zabilježeno je povećanje broja poginulih osoba za 13,1 posto (19 osoba više), smanjenje broja teško ozlijeđenih osoba za 0,9 posto i povećanje broja lakše ozlijeđenih osoba za 16,9 posto.

“Nažalost, prometna nesreća koja se dogodila 25. srpnja na autocesti kod mjesta Sibinj u kojoj je smrtno stradalo 10 osoba, a ozlijeđene 43 osobe, od kojih 13 teško i 30 lako, značajno je povećala brojku smrtno stradalih na našim cestama, što nam ukazuje da je i dalje potrebno ulagati kako u infrastrukturu, tako i u edukaciju sudionika u prometu”, rekao je.

“I ovim putem apeliramo na sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa u našoj zemlji”, rekao je ministar.  

Radi poboljšanja stanja sigurnosti cestovnog prometa, a posebno smanjenja smrtnosti na cestama,  MUP će nastaviti s pojačanim policijskim postupanjima i tijekom godine te će aktivnosti usmjeravati na nadzor i sankcioniranje tzv. “četiri glavne ubojice u prometu” – brzinu, alkohol, mobitel i sigurnosni pojas.

Uz navedeno,  posebna pozornost usmjerit će se i na mlade vozače, motocikliste, bicikliste te recidiviste, dodao je te istaknuo da će se intenzivirati i preventivne aktivnosti u cilju smanjenja stradavanja najranjivijih sudionika u prometu (djece, pješaka, mladih vozača, vozača bicikla, vozača mopeda i motocikala, kao i vozača starije životne dobi).(HINA)

Pratite nas na društvenim mrežama!