Zbog previsokih cijena kažnjeni proizvođači lijekova

Britanski regulator objavio je da je skupini proizvođača lijekova izrekao novčane kazne u ukupnom iznosu nešto većem 260 milijuna funti (360 milijuna dolara) zbog previsokih cijena hidrokortizona koje su naplaćivali sustavu zdravstvene skrbi.

Regulator za tržišno natjecanje kaznio je kompanije Actavis UK, Auden Mckenzie, Allergan Plc, Accord Healthcare, Intas Pharmaceuticals, Waymade Plc, Amdipharm, Advanz Pharma i neke tvrtke Cinvena.

Najveći dio ukupnog iznosa kazni čine one odrezane Auden Mckenzieju i Actavisu UK, koji zajedno moraju platiti 221,1 milijun funti.

Tvrtke su gotovo cijelo desetljeće državnom zdravstvenom sustavu (NHS) naplaćivale “prekomjerno visoke cijene” za steroidni hidrokortizon, koji se koristi kao nadomjesna terapija kada nadbubrežne žlijezde ne proizvode dovoljno kortizona, objasnio je regulator u četvrtak.

Povremeno su i kupovale potencijalne konkurente kako bi spriječile njihov ulazak na tržište, podizale cijene lijekova kao jedini dobavljači i potkupljivale konkurenciju, utvrdili su.

“Bilo je to grubo kršenje zakona kojim su se umjetno napuhivali troškovi NHS-a i smanjivala sredstva za liječenje pacijenata”, naglasio je izvršni direktor CMA-a Andrea Coscelli.

Kompanije nisu odmah bile dostupne za komentar informacije o kaznama.

imradiokrizevci.hr

Izvor: N1

Foto: pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!