Znate li da je danas Međunarodni dan šaha? Zaigrajte!

“Uvijek sam pomalo sažalijevao čovjeka koji ne zna šah, kao što bih sažalijevao čovjeka kojem je ljubav ostala nepoznata, jer šah kao ljubav, kao muzika, ima moć da ljude čini sretnima.”

Siegbert Tarrasch

Šah za mnoge nije samo igra, nije samo jedan obični sport, za većinu je to umjetnost koja se treba svladati pomoću uma, kreativnog razmišljanja i otvorenosti prema novim izazovima i učenju različitih strategija kako bi se na kraju izrekle dvije pobjedničke riječi ŠAH-MAT. 

Sytze Faber, nekadašnji predsjednik Kraljevskog nizozemskog šahovskog saveza, rekao je Moramo osigurati da šah ne postane poput mrtvog jezika, vrlo zanimljiv, ali za vrlo malu grupu ljudi i time dao do znanja što misli o važnosti šaha i načinu promocije te igre među građanima.

Na današnji dan, 20. srpnja, obilježava se Međunarodni dan šaha diljem svijeta, igre i umjetnosti koja se sve više počela razvijati kada je na današnji dan još 1924. godine osnovan Međunarodni šahovski savez (International Chess Federation- FIDE)

Porijeklom iz Indije i to iz 5. stoljeća, pod nazivom Chaturanga, šah je vrlo vjerojatno jedna od najstarijih igara koje poznajemo. Nakon širenja u Perziju koju kasnije osvajaju Arapi, šah se tako kao igra u kojoj se mora razmišljati proširio i na južni dio Europe. Kao današnji oblik razvio se u 15. stoljeću, a, iako je bilo brojnih pokušaja zabrane igranja šaha, od kojih su neke dolazile i iz kršćanskog svijeta, šah se uspio zadržati sve do danas. 

Tijekom povijesti šah se razvijao sve više i to toliko da su nastajali različiti radovi i objavljivane različite knjige sa strategijama kako što bolje igrati šah, koja su pravila te kako povući pravi potez u pravo vrijeme. Počela su se održavati i različita natjecanja na koja su dolazili brojni igrači šaha koji su se htjeli dokazati. 

Međunarodni dan šaha obilježava se od 1966. godine službeno, a prvo moderno natjecanje u šahu održano je u Londonu 1851. godine, a pobjedu je odnio Adolf Anderssen iz Njemačke. 

Danas, ako nemate vremena otići negdje i naučiti igrati šah, uvijek možete posjetiti brojne internetske stranice ili skinuti različite aplikacije preko kojih možete naučiti igrati ovu zanimljivu igru, koju jednom kada počnete igrati, teško da možete prestati. I danas se znanje o tome kako igrati šah smatra vrlo cijenjenim i smatra se igrom koju igraju intelektualci i učeni ljudi. Uz malo truda, puno kreativnosti i razmišljanja možete postati dobri igrači šaha, možda ne odmah spremni za natjecanja, ali uvijek spremni za jednu partiju s prijateljima. 

Studentski.hr

foto; Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!