Zoran Vakula : Previše je ekstrema, moguća i jača nevremena

Obilne kiše koje su prouzročile smrtonosne poplave diljem zapadne Njemačke i Belgije izazvale su uzbunu, a mnogi se pitaju jesu li za to odgovorne klimatske promjene.

– Riječ je o ljetnom europskom monsunu. Očekuju se grmljavinska nevremena koja mogu biti i jača. Može se reći da to ima veze s globalnim zatopljenjem jer se u tim klimatskim scenarijima govorilo o povećanju čestine i jačine ekstrema, uključujući poplave, suše i visoke temperature, rekao je Krešo Pandžić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula istaknuo je da nisu iznenađenje lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, nevremena, ali za ovu je godinu zanimljivo to što je previše ekstrema na mnogo mjesta u svijetu.

– Znalo ih je biti i prije, ali učestalost tih pojava je zabrinjavajuća, rekao je.

Na pitanje je li se scenarij u Njemačkoj i Belgiji mogao izbjeći, Pandžić je rekao kako ne postoji mehanizam umjetnog sprječavanja tih pojava, ali da su se mogle ublažiti posljedice. 

Vakula je istaknuo da je problem u tome što se upozorenja ne shvaćaju ozbiljno.

– Mi dajemo u sustavu meteoalarma – sustav upozorenja na opasne pojave – narančasto, nekad i crveno upozorenje i unatoč tome opet vidimo automobile koji se kreću, prevrnute kamione… Problem je što se upozorenja ne shvaćaju ozbiljno, a pitanje je i da su u Njemačkoj shvatili ozbiljno, bi li išli na evakuaciju tako velikog broja ljudi, istaknuo je. 

imradiokrizevci.hr

Izvor: hrt

Foto:

Pratite nas na društvenim mrežama!