Alcatraz je danas omiljeno turističko odredište u sklopu šireg zaštićenog područja

Svi smo barem jednom u životu čuli za “Alcatraz”, većinom u izreci “Idemo nazad u Alcatraz” (Back to Alcatraz). Alcatraz je inače otok u zaljevu San Francisca u Kaliforniji u SAD-u, površine 90.000 kvadratnih metara. Nosi nadimak The Rock (stijena, hrid ili kamen). Od 11. kolovoza 1934. pa sve do ukidanja zatvora 1963. godine, Alcatraz je glasio za najčuvaniji i najsigurniji zatvor u Americi. Danas je omiljeno turističko odredište u sklopu šireg zaštićenog područja. Ima osobitu povijesnu vrijednost.

Otok su originalno 1775. godine španjolski istraživači nazvali La Isla de Los Alcatraces, tj. “otok Pelikana”, no kasnije mu je ime skraćeno na otok Alcatraz. Na početku upotrebe bio je dom prvom svjetioniku na Tihom oceanu, a otprilike u to vrijeme postao je i vojna baza 1847. godine, s idealnim pogledom na grad. Bilo je to vrijeme Zlatne groznice i gradu je bila potrebna zaštita. No boravak na njemu nije bio jeftin, barem što se tiče hrane i pića koje su se tamo trebali dopremati.

Tijekom građanskog rata bio je to vojni zatvor, a 30 godina nakon toga, postao je najčuvaniji i najstroži zatvor u zemlji. U njemu su bili smješteni najgori od najgorih, ubojice, silovatelji, kradljivci. Godine 1898. počeo je s radom za vojsku, a od 1934. godine u zatvoru se smještaju i civilni zatvorenici. Na početku ih je bilo samo 26, da bi taj broj do kraja godine porastao na 450. Ubrzo je postao poznat kao najstroži zatvor na američkom tlu.

Izvor: nacional.hr, Foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!