Besplatna radionica za djecu u Sv. Petru Orehovcu: Izrada animiranog filma tehnikom stop animacije

Društveno kulturni centar „Kuća ideja – prostor zajedništva“ i Likovna udruga Prigorje art pozivaju osnovnoškolce na besplatnu radionicu  „Orehovečki kroz stop animaciju“

Radionica će se održati u prostorijama Društveno kulturnog centra u Svetom Petru Orehovcu, 19. kolovoza s početkom u 18.00 sati, u sklopu projekta „Kuća ideja-prostor zajedništva“, sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda. 

KUD Prigorec, kao nositelj projekta, upućuje poziv svim zainteresiranim roditeljima te poziva da svoje osnovnoškolce prijave putem email pošte kud.prigorec1@gmail.com, najkasnije do 18. kolovoza 2021.

Voditelj radionice bit će Zoran Vidaković, diplomirani učitelj razredne nastave s pojačanim programom iz nastavnog predmeta likovna kultura i učitelj u Osnovnoj školi Đurđevac. 

Možda se pitate što je to „stop animacija“ i zašto potaknuti svog osnovnoškolca da se pridruži radionici „Orehovečki kroz stop animaciju“?

Djeca će na radionici naučiti kako nastaje animirani film kroz stvaranje vlastitog. Naći će se u ulozi scenarista, redatelja i scenografa na setu te usput naučiti koristiti tehnologiju koja nas okružuje (mobitele ili tablete) kao kreativni alat te prijeći iz sfere igre u izradu vlastitog kratkog animiranog filma. 

Sama riječ animacija dolazi od latinskog „anima“, što znači duša. Dakle, animirati znači doslovno oživjeti. Animacija je tehnika koja stvara privid kretanja nepokretnih slika ili predmeta. Brzom izmjenom filmskih nepokretnih sličica u nizu, naš mozak ne vidi niz pojedinačnih sličica, već nam se čini da slike oživljavaju te na taj način nastaje efekt animacije. Sve se to zapravo bazira na tromosti oka zbog koje brzo izmjenjivanje nepokretnih slika stvara iluziju pokreta. Ova tehnika postoji već više od 100 godina i njome su napravljeni neki od najpopularnijih filmova svih vremena, stoga dragi roditelji, potaknite svoje najmlađe da se pridruže radionici i upoznaju čarobni svijet stop animacije. 

Tema animiranog filma bit će prikaz života plemenite obitelji Orehovečki koja je odigrala važnu ulogu u političkom, kulturnom i crkvenom životu na ovim prostorima tijekom 16. i 17. stoljeća. Konji, konjanici i dvorci bit će samo neki od motiva koji će se pronaći u animiranom filmu, a djeca će kroz izradu filma učiti usput o povijesti Potkalničkog prigorja.  

Sama radionica sastojat će se od tri djela: kraćeg uvodnog izlaganja o stop animaciji, zatim slijedi osmišljavanje i izrada lutaka i pozadina za snimanje te finalno snimanje kratke stop annimacije. Na kraju će se održati projekcija svih nastalih animiranih filmova na projekcijskome platnu.

Svaki sudionik radionice trebao bi instalirati aplikaciju STOP MOTION STUDIO na svojem mobilnome telefonu. Aplikacija je besplatna.

Nositelj projekta „Kuća ideja-prostor zajedništva“ je KUD „Prigorec“ Sveti Petar Orehovec, a partneri na projektu su Likovna udruga Prigorje Art, Općina Sveti Petar Orehovec, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”.

Sadržaj ovog poziva isključiva je odgovornost KUD-a Prigorec.

Pratite nas na društvenim mrežama!