Božinović: Vjerojatno ćemo produžiti mjere, očekujemo porast zaraženih

Davor Božinović novinarima je kazao kako očekuje porast zaraženih te da će Stožer vjerojatno produžiti postojeće mjere nakon 15. kolovoza.

“Najskloniji smo tome da se produlje epidemiološke mjere i nakon 15. kolovoza”, rekao je.

Na pitanje o korištenju covid-potvrda na jesen prilikom ulaska u razne institucije, trgovine i centre, rekao je da on to ne želi najaviti: “Svi skupa iz dana u dan potičemo naše građane na odgovorno ponašanje kako bi nam sezona bila što uspješnija.”

Dodao je da ne želi špekulirati hoće li doći do šire primjene covid-potvrda i da to ne može najaviti, ali je dodao kako se covid-potvrde „već pametno koriste“.

“Mi ih već danas koristimo za neke događaje i okupljanja za koja smatramo da je nužno, tako da su danas već u široj uporabi kod nas. Hoćemo li ih ekstenzivno koristiti, o tome nismo donijeli odluku, vidjet ćemo kako će nam se razvijati situacija. Sve naše odluke su prije svega motivirane time da budu precizan odgovor na konkretan izazov”, kazao je.

“Ovo je trenutak kada moramo još jednom pozvati sve da se pridržavaju onih osnovnih i posebnih epidemioloških mjera ovisno o tome gdje se okupljaju i gdje odlaze jer činjenica jeste da nam virus cirkulira u zajednici i da je sve prisutniji. Najbolji način da se zaštitimo od porasta brojeva, da zadržimo jednu povoljnu epidemiološku situaciju i da produžimo sezonu je da se svatko od nas ponaša u skladu s preporukama”, poručio je Božinović.

“Virus cirkulira”

“Brojevi oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj rastu, ali stanje u zemlji epidemiološki je bolje nego u drugim zemljama. Današnji veći broj novozaraženih nije neočekivan s obzirom na veliki broj ljudi koji su došli u zemlju”, kazao je i napomenuo da je ključno da se građani pridržavaju mjera jer virus cirkulira.

Božinović je istaknuo da treba učiniti sve kako bi potaknuli ljude da se cijepe, držeći se pritom znanstveno utemeljenih pretpostavki. Naveo je primjer istraživanja u Izraelu u kojem je više od 90 posto starijeg stanovništva cijepljeno, te da je među onima koji su završili u bolnici 90 posto onih koji se nisu cijepili.

Mi se možemo izvući iz ove krize samo ako se oslanjamo na znanost. Neki su rekli da se klimatske promjene ne događaju, ali neka to netko kaže Grcima i Turcima. Sličan obrazac vrijedi i za cijepljenje, kazao je.

Osvrćući se na polemike sinjskog gradonačelnika Mire Bulja u kojima je tražio produljenje radnog vremena kafića i održavanje procesije, Božinović je rekao da je svaka odluka koja ide prema smanjenju rizika dobro došla.

Oni koji su odgovorni za organizaciju procesije i blagdana su svoje rekli, ne znam tko se može na to referirati u smislu da se njega nešto pita. Crkva to organizira, kazao je Božinović.

Osvrćući se na zahtjev BiH za procesuiranjem 14 hrvatskih vojnih zapovjednika, Božinović je najavio da će Vlada uskoro o tome raspravljati i dodao: Uvijek treba imati u vidu da nitko i nikad vojno-redarstvene snage neće dovesti u pitanje, a Hrvatska će dati odgovarajući odgovor.

Izvor: index.hr, Foto: VLADA RH

Pratite nas na društvenim mrežama!