Crvena banana sve popularnija

Ova orijentalna vrsta banana je sve popularnija i sve traženija u svijetu. Ako se želi u prehranu unijeti malo promjene i raznolikosti, crvene banane svakako treba probati.

Poznate su i kao crvena Dacca banana (red Dacca banana). Omiljene su zbog svojih širokih, elegantnih listova. Rastu u Aziji i Južnoj Americi, a ima ih i u Australiji. Najviše se, međutim, jedu u centralnoj Americi, gde se i najviše izvoze. Beru se dok su zelene, jer sazrijevaju u transportu. Idealna temperatura skladištenja je između 15 do 18°C kako bi se održale u postojećem stupnju zrelosti, a temperature iznad 20°C ubrzat će proces zrenja.

Crvene banane vrlo su slatke i imaju glatku koru crvene ili ljubičaste boje koja se lako guli. Unutrašnji dio im je isti kao i kod puno poznatijih žutih banana, no dosta su mekše i slađe od žutih banana i obično su manje od njih.Okus je vrlo karakterističan, bogat i prepoznatljiv, a većinu ljudi podsjeća na maline. Kad se kupuju crvene banane traže se one s glatkom korom bez pukotina, nabora i sl. Manje ogrebotine na kori ne utječu na kvalitetu, ali izbjegavajte banane koje su jako mekane, potpuno crne ili koje imaju plijesan oko peteljke. Koriste se na isti način kao i žute, te se mogu jesti sirove, dodati u voćne salate,a mogu se i peći, odnosno pržiti.

Agroportal, pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama!