Danas obilježavamo Međunarodni dan srednjeg djeteta

Međunarodni dan srednjeg djeteta posvećen je svim onima koji su se na neki način osjećali tijekom svog odrastanja ili su im roditelji stalno govorili da su prestari ili premladi za neke stvari.

Ovaj međunarodni dan počiva na činjenici da sindrom srednjeg djeteta uistinu postoji i da su srednja djeca uvijek dobivala manje pozornosti od svojih starijih ili mlađih braće ili sestara..

Sindrom srednjeg djeteta govori o tome da je prvo rođeno dijete posebna prilika i roditelji se nekako najviše vežu s prvorođenim. Prvo dijete ima svu pažnju dok ne dođe iduće dijete koje na prvu dobiva veliku pažnju. No čim srednje dijete postane svjesno shvati da njegov stariji brat ili sestra djeluju zrelije, mogu raditi više stvari, imaju veću slobodu što automatski stvara ljubomoru.

Nevolje stižu kada dođe i treće dijete koje opet uzima svu pozornost i tu kreće ljubomora na dvije strane, prema starijom i mlađom braćom i sestrama istovremeno. U biti, srednje dijete nikad nema posebnu ulogu i nikad ne dobiva najveću pozornost roditelja.

Bez obzira na to je li “Sindrom srednjeg djeteta” stvaran ili ne, istina je da se srednja djeca, osobito u velikim obiteljima, mogu zanemariti u užurbanosti svakodnevnog života. Obilježavanje ovog dana 1986. pokrenula je Elizabeth Walker s ciljem podsjećanja da je svako dijete dragocjeno i važno.

Izvor: elegant.hr, foto: pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama!