Danas obilježavamo Svjetski dan fotografije

Na današnji dan 19. kolovoza, obilježava se Svjetski dan fotografije. Još 1839. godine, Louis-Jacques-Mandé Daguerre u Francuskoj je predstavio svoj izum, dagerotipiju. Dagerotipija je prvi fotografski proces koji je ustvari imao komercijalnog uspjeha.

Daguerre je zamolio Francusku akademiju znanosti i umjetnosti da mu priznaju izum. Naime, tada je dagerotipija bila specifična jer joj je trebalo samo nekoliko minuta ekspozicije na kameri nakon čega se prikazala čista fotografija s mnoštvo detalja.

Tada izvanredan napredak i uspjeh na području fotografije, članovi Francuske akademije prepoznali su te preporučili državi da otkupi izum.

Daguerre je dobio doživotnu mirovinu, a izum odnosno sva znanja oko dagerotipije su objavljena i dana javnosti na slobodnu upotrebu. Od tada, obilježava se tzv. datum rođenja fotografije.

Do 1850., u roku od 11 godina, otvoreno je sedamdeset dagerotipskih studija samo u New York Cityju. To je označilo početak modernog doba fotografije.

Neka je sretan Svjetski dan fotografije profesionalnim fotografima, foto amaterima te svim zaljubljenicima u fotografiju!

Izvor: mnovine.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!