Dogodilo se na današnji dan – 16. kolovoza

Godine 1863. je na današnji dan potpisana Proklamacija o emancipaciji kojom su oslobođeni robovi u pobunjenim južnjačkim državama. Abrahamu Lincolnu ukidanje ropstva bilo je gotovo podjednako važno kao ujedinjavanje zemlje podijeljene Građanskim ratom. Proklamacija je izdana u dva navrata – prvi puta 1862. kao preliminarna najava dok je 1893. stupila na snagu, a dodan je i popis deset saveznih država na koje se odnosila.

Edwin Prescott je na današnji dan 1898. patentirao ‘roller coaster’ nazvan “Loop-the-Loop” na temelju kojeg su razvijeni ‘roller coasteri’ s petljom koji su neizbježni u svim zabavnim parkovima. Prescott je prugu izradio od čelika te je znatno povećao krug i sigurnost. Njegov ‘roller coaster’ publici je predstavljen tri godine kasnije, ali je bankrotirao jer su se posjetitelji bojali u njemu voziti.

U Berlinu su 1936. zatvorene 11. Olimpijske igre, a 1954. izašlo je prvo izdanje popularnih američkih sportskih novina Sports Illustrated

Godine 1985. u bračnu luku su uplovili Madonna i Sean Penn. Pjevačica se za glumca udala s 27 godina, a razvod je uslijedio 1989. “Bio je potpuno opsjednut mojom karijerom i nije bio spreman na velikodušnost u bilo kojem smislu”, rekla je Madonna nakon razvoda.

Na današnji dan ro?endan slave pop ikona Madonna (1958.), oskarovac Timothy Hutton (1960.), kao i slavni redatelj James Cameron (1954.).

Izvor: metro-portal.hr

Pratite nas na društvenim mrežama!