Dogodilo se na današnji dan- 27. kolovoza

Francuska revolucija počela je u krvi, kotrljale su se glave, revolucija je jela svoju djecu, no pad Bastille je svejedno jedno od općih mjesta u povijesti čovječanstva. Na današnji dan iste godine narodna skupština novoproglašene Francuske Republike donijela je temeljni dokument na kojem se zasniva većina modernih demokracija, Deklaraciju o pravima čovjeka i građana.

Ratovi su grozna stvar koja se periodično ponavlja u svim dijelovima svijeta. Tijekom 19. stoljeća Crni je kontinent bio poprište krvavih obračuna slabo naoružanog lokalnog stanovništva s bitno bolje opremljenim trupama kolonizatora. Kako bi sve dobilo jednu pomalo sumanutu dimenziju, na današnji je dan rat izbio u Zimbabveu, između lokalnih plemena i britanske vojske. No, Englezima je trebalo rekordnih 38 minuta da prisile protivnika na predaju. Rat je počeo točno u 9 sati i 2 minute, a završio u 9.40.

Današnji klinci teško da znaju bilo što dalje od računala, interneta i televizije. Časne iznimke vjerojatno su barem jednom u životu čule za Tarzana, preteču superjunaka, čovjeka-majmuna iz afričke džungle kojeg su odgojile gorile. Upravo na današnji dan izašao je prvi nastavag sage koja je postala obvezno štivo svakog mladog avanturista.

Što se tiče onih koji danas obilježavaju svoj rođendan, to su poznati filozof Georg Wilhelm Hegel, jedan od otaca moderne kinematografije Samuel Goldwyn, humanitarka i svetica Majka Tereza i pisac Ira Levin.

Izvor: metro

Pratite nas na društvenim mrežama!